Pendarovski: Prva međuvladina konferencija za nas je ključni prioritet

Pendarovski: Prva međuvladina konferencija za nas je ključni prioritet

Na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Kijevu, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski potvrdio je stav da je održavanje prve međuvladine konferencije u bliskoj budućnosti ključni prioritet Severne Makedonije, ističući potrebu da Evropska unija jača odnosa se zemljama Zapadnog Balkana.

“Predsednik Pendarovski potvrdio je stav da bilateralna pitanja ne bi trebala biti prepreka za iskorištavanje napretka bilo koje zemlje na putu ka Evropskoj uniji i da se u tom kontekstu mora tražiti rešenje za našu zemlju”, navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka, koji je održan tokom radne posete Steve Pendarovskog Ukrajini, povodom 30 godina nezavisnosti zemlje.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika Republike, sagovornici su na sastanku razmenili mišljenja o najnovijim dešavanjima u procesu proširenja EU, kao i o napretku Severne Makedonije u ključnim oblastima reformi i mogućnostima održavanja prve međuvladine konferencije.

Pored toga, Pendarovski i Michel su razgovarali o situaciji u EU i Severnoj Makedoniji i razmenili mišljenja i informacije o razvoju događaja u Avganistanu./ Ibna