Pendarovski: Sa Srbijom delimo zajedničke i strateške ciljeve

Pendarovski: Sa Srbijom delimo zajedničke i strateške ciljeve

Predsednik Severne Makedonij,e Stevo Pendarovski, otputovaće u petak u Beograd gde će se sastati sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

U svom obraćanju pre posete Srbiji, predsednik Severne Makedonije napomenuo je da dve susedne i prijateljske zemlje nemaju otvorena pitanja ali imaju zajednički istorijski i strateški cilj, članstvo u EU, te istu viziju budućnosti.

Pendarovski očekuje uspešne razgovore sa srpskim kolegom o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, pre svega o političkim, bezbednosnim i ekonomskim.

Takođe je naglasio da odnose između Srbije i Severne Makedonije grade ne samo institucije, već i preduzeća, kao i mnoge porodične veze između građana obe zemlje.

Takođe je podsetio da je sastanak privrednih komora deo posete, što pokazuje posvećenost naporima dveju zemalja da jačaju trgovinsku i ekonomsku saradnju.

Pendarovski je rekao da se inicijativa „mini-Šengena“ ne treba posmatrati kao zamena za članstvo u evropskim institucijama.

„Takođe verujem da treba razmotriti formu ove inicijative, jer trenutna struktura ne pokriva sve zemlje zapadnog Balkana. S tim u vezi, može se postaviti pitanje koliko bi to bilo praktično u praksi da postoje samo tri zemlje, jer učešće više zemalja u regionu nudi bolji prosperitet za ceo region“, ocenjuje Pendarovski.

Objašnjava da u središtu ovog koncepta postoje četiri slobode: kretanje ljudi, kapitala, dobara i usluga sa ciljem uklanjanja trgovinskih barijera i olakšavanja prometa i trgovine u regionu.

Pored toga, predsednik Severne Makedonije ističe da uprkos različitim pogledima na članstvo u NATO-u, Srbija i Severna Makedonija imaju odličnu bilateralnu saradnju.

„Kao susjedi delimo zajedničku brigu za bezbednosno okruženje u kojem se nalazimo i imamo mnogo razmena i programa obuke, tako da, iako ćemo mi uskoro postati članica NATO-a a Srbija je odlučila drugačije, verujem da ćemo i dalje imati dobru saradnju u budućnost“, primetio je Pendarovski.

Podsećajući da je Severna Makedonija takođe uključena u Inicijativu za evropsku odbrambenu politiku i, imajući u vidu strateški cilj Srbije za integraciju u EU, rekao je da će se saradnja u oblasti odbrane i bezbednosti nastaviti u okviru evropskih inicijativa.

Predsednik Severne Makedonije takođe je rekao da ga je tokom nedavnog sastanka u Parizu francuski predsednik Emmanuel Macron uveravao da Francuska želi da Severnu Makedoniju vidi kao deo EU, ali i objasnio svoj stav o reformi pregovaračke metodologije te dodao da time nema nameru da ponudi alternativu EU, već da poboljša proces. Prema Pendarovskom, Macron je izrazio spremnost da poseti Severnu Makedoniju u prvoj polovini 2020. godine i objasni javnosti svoje stavove, posebno operativno poboljšanje procesa pridruživanja, a ne samo formalnosti.

„Razgovor sa Macronom bio je dinamičan i odlična prilika da predstavimo svoje argumente za EU ​​integracije, podvlačeći da je evropska integracija naš strateški cilj i da smo spremni za pregovore i sa modifikovanom metodologijom za pretpristupne pregovore“, rekao je Pendarovski.

Zaključujući svoje izlaganje, Stevo Pendarovski je dodao da je sada na Skoplju  da sprovodi reforme i čeka novu metodologiju za vođenje pretpristupnih pregovora./ibna