Pendarovski: Severna Makedonija bi se mogla suočiti sa turbulentnim situacijama

Pendarovski: Severna Makedonija bi se mogla suočiti sa turbulentnim situacijama

„Bezbednosna situacija u zemlji je stabilna. Nema naznaka da bi, iznutra ili spolja, mogao biti ugrožen integritet i suverenitet Republike Severne Makedonije. Međutim, moramo imati na umu da postoji period koji može biti turbulentan, dok očekujemo članstvo zemlje u NATO-u i moguće otvaranje razgovora sa EU.” Ovo je izjavio predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski nakon prvog konstitutivnog sastanka Saveta za bezbednost Republike Severne Makedonije, održanog nakon tri godine.

„Zaključak je bio da Republika Severna Makedonija u narednih 40-50 dana ulazi u period koji može biti buran i u političkom i u pogledu bezbednosti jer znate da u poslednjem periodu očekujemo ratifikaciju u vezi sa članstvom u NATO-u. Podrazumeva se da sredinom sledećeg meseca očekujemo datum početka pregovora sa EU,“ rekao je predsednik Pendarovski.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu treba obratiti pažnju na razvoj događaja oko dijaloga Beograda i Prištine. Lider opozicije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski takođe je pozvan na sastanak Saveta za bezbednost, ali nije poznato zašto nije bio prisutan. Članovi Saveta za bezbednost su premijer Zoran Zaev, predsednik parlamenta Talat Xhaferi, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar odbrane Radmila Sekerinska, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov i direktori tela državne bezbednosti. Trajan Gočevski, Veton Latifi i Nenad Marković takođe su članovi Saveta. / ibna