Pendarovski: Sve što je traženo, Severna Makedonija je uradila

Pendarovski: Sve što je traženo, Severna Makedonija je uradila

Svi najviši funkcioneri, uključujući i mene, premijera i ministra spoljnih poslova, uvek smo govorili da obe zemlje trebaju početi pregovore sa EU, rekao je u utorak predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, nakon vesti da će Holandija danas doneti definitivnu odluku o ovoj stvari.

Prema agenciji Reuters, Nemačka je predložila da se Severna Makedonija i Albanija ne povezuju u pokušaju da se postigne sporazum svih članica EU 15. oktobra. Iako je skeptična oko procesa proširenja, Holandija podržava otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom ali ne i sa Albanijom.

“U nekim svojim ranijim javnim nastupima sam rekao da ne smemo gurnuti u stranu druge zelje zapadnog Balkana, prvenstveno BiH i Kosovo… Uvek sam govorio, kod kuće i u inostranstvu da, ako sve zemlje zapadnog Balkana ne budu članice EU, jednog dana kao region ćemo imati problem,” naglasio je Pendarovski.

Prema njegovim rečima, situacija je jasna. “Pregovori trebaju početi za obe zemlje a pitanja će se brže početi rešavati kao deo pregovaračkog procesa, jer je sasvim drugačija stvar kada pregovarate nego kada pokušavate da ispunite obaveze koje se od vas traže”.

Signal koji je došao iz Haga daje indikacije da je biti odluka za Severnu Makedoniju biti pozitivna, rekao je predsednik.

Upitan o francuskom stavu i da li je povodom toga kontaktirao predsednika Macrona, Pendarovski je rekao da su ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov i zamenik premijera Bujar Osmani u poslednjih nekoliko meseci imali sastanke sa najvišim funkcionerima francuske administracije, uključujući saradnike francuskog predsednika.

“S tim u vezi, verujem da smo učinili sve što je traženo od nas, završili smo,” rekao je on.

Bilo kakva rezervisanost sa francuske strane, prema Pendarovskom, imaće veze sa njihovim zahtevom da se prvo završi reforma unutar EU. “To nema nikakve veze sa našim slučajem”.