Pendarovski za Al Jazeera: Zapadni Balkan nije susedni region za EU

Pendarovski za Al Jazeera: Zapadni Balkan nije susedni region za EU

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, u intervjuu za balkanski servis Al Jazeera, rekao je da za zemlju nema bolje alternative od integracije u EU te da su, zbog toga, sve ostale opcije za strateške ili specijalne forme partnerstva nemoguće i neprihvatiljive.

“Ima koliko hoćete alternativa, ima mnogo opcija ali ništa nije tako održivo i efikasnije za nas nego geografska lokacija Balkana sa tako heterogenom populacionom strukturom,” rekao je Pendarovski naglašavajući da celi prostor Zapadnog Balkana nije u susedstvu Evropske unije, nego je njen deo, koji će jednog dana postati i deo institucionalne EU. Ideja o specijalnim formama partnerstva EU sa zemljama Zapadnog Balkana je takođe neprihvatljiva.

“Nema tu članstva u EU. Mi ne možemo prihvatiti specijalno partnerstvo. Mi trebamo Evropu zbog njenih vrednosti, ne samo zbog tržišta. Ono što mi trebamo su principi na kojima su organizovana uspešna društva, da možemo da ih prihvatimo kao svoja i da napredujemo. Mi ne možemo napredovati sa nekim alternativnim formama ujedinjenja,” naglasio je Pendarovski.

Prema njegovim rečima, osim Francuske i još dve države, ni jedna druga država nije pomenula takvu opciju. Takođe je istakao da postoje druga pitanja na Balkanu koja su nerešena, zbog kojih EU mora zauzeti više strateški orijentisan stav prema regionu.

“Stvari na Zapadnom Balkanu su daleko od završenih. Takozvana pacifikacija regiona nije završena. Kosovsko pitanje je još uvek nerešeno, i ne znamo kada će biti rešeno” rekao je Pendarovski. “Međutim, mi znamo koliko je teško rešiti takav problem, koji nosi težak teret za obe strane, i možda će se na stolu naći opcije koje nisu dobre za budućnost regiona”.

“Naš stav po ovom pitanju,” dodao je Pendarovski,” je da ne možete rešiti jedan veliki problem u regionu, a napraviti dva ili tri problema. EU mora biti više strateški orijentisana prema Zapadnom Balkanu i da se ne pominje alternativno partnerstvo u vreme kada veliki problemi u regionu još nisu rešeni i kada njihovo potencijalno rešenje može dovesti u pitanje budućnost celog regiona kako je to, na žalost, bilo turbulentno decenijama, ali i vekovima”.

Upitan da li se građani osećaju prevareno nakon odluke lidera EU da odloži pregovore o pridruživanju, posebno u kontekstu Prespanskog sporazuma i promene imena države što je otvorilo vrata članstvu u NATO i EU, Pendarovski je potvrdio da je to preovladavajući osećaj u državi.

Međutim, kako je naglasio Pendarovski, Prespanski sporazum i promena imena nisu bili uzaludni –  dugogodišnji nesporazum sa Grčkom je rešen i država će se uskoro pridružiti NATO-u.

“Za malu zemlju kakva je naša, po svim parametrima, veoma je važno da ćemo uskoro postati članica Alijanse. A tada, najverovatnije ćemo krenuti putem ekonomskog razvoja lakše i brže. Zbog toga nam treba EU. Ali, Prespanski sporazum igra veliku ulogu, ogromnu ulogu kada govorimo o članstvu u NATO. Da, bilo bi idealno kada bismo završili i drugi deo našeg cilja, otvaranje pregovora sa EU, na temelju Prespanskog sporazuma,” rekao je severno makedonski predsednik./ibna