Pendarovski zahvaljuje Srbiji ali napominje da je to i “sramota za državu Severnu Makedoniju”

Pendarovski zahvaljuje Srbiji ali napominje da je to i “sramota za državu Severnu Makedoniju”

“Država mora da nađe način da vakciniše svoje građane i pruži im zdravstvenu zaštitu”, rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski nakon sastanka Saveta bezbednosti o pandemijskoj situaciji i procesu imunizacije zemlje.

„Slike koje smo videli prošlog vikenda kako naši građani masovno odlaze u susednu Srbiju da se vakcinišu jednostavno ne bi trebalo da se ponove“, rekao je Pendarovski.

„Zahvaljujemo se Srbiji, naravno, ali to je bila sramota za našu zemlju. Država sama treba da nađe način da vakciniše svoje građane i ovde im obezbedi zdravstvenu zaštitu“.

Dodao je da je tačno da se zemlja oslanjala na mehanizam COVAX koji kasni više od dva meseca od plana, verovali su u Fond solidarnosti EU koji, iako najavljen za januar, neće biti operativan do aprila. Tačno je da nijedna od pet najbogatijih članica EU nije u potpunosti vakcinisala više od 5% svog stanovništva, takođe je tačno da se prema SZO od 16. marta oko 80% svih vakcina proizvedenih u svetu distribuira samo u deset zemalja sveta. “Međutim, građane to uopšte ne zanima,” dodaje on.

Kako je objasnio, članovi Saveta zatražili su korišćenje svih raspoloživih resursa, kako bi svaki građanin mogao da dobije potrebnu zdravstvenu zaštitu.

„Država ne bi trebalo da liši nijednog građanina hospitalizacije“, rekao je Pendarovski, dodajući da je od ministra Filipčea dobio uveravanja da se to do sada nije dogodilo niti da će se dogoditi u budućnosti. Ministar Filipče takođe ga je obavestio o procesu imunizacije koji će započeti sutra.

„Zamolio sam vlasti da organizuju postupak imunizacije na najbolji način i da rade na vakcinacijama sve dok stanovništvo ne bude u potpunosti imunizovano. U ovom procesu ne bi trebalo biti prekida“, rekao je Pendarovski.

Takođe je pozvao privatne zdravstvene ustanove da svoju zaradu ostave po strani kako bi više građana moglo da koristi njihove usluge.

„U vreme velikih kolektivnih patnji, ne bismo smeli da koristimo nedaće i tragedije bilo čije porodice za ličnu korist i dividende“, rekao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da neće biti policijskog časa i da svi mogu biti sigurni da nijedan od političara neće dobiti prioritet da bude vakcinisan, jer je dogovoreno da će biti vakcinisani prema postojećem planu za vakcinaciju.

Predsednik Pendarovski pozdravio je politički sporazum postignut između lidera SDSM-a i VMRO-DPMNE Zorana Zaeva i Hristijana Mickoskog, koji je omogućio odlaganje popisa i deblokadu Narodne skupštine. / ibna