NaslovnicaAlo.rsPENZIJU OBRAČUNAVA E-KALKULATOR PIO fond uveo novu elektronsku uslugu koja pruža uvid...

PENZIJU OBRAČUNAVA E-KALKULATOR PIO fond uveo novu elektronsku uslugu koja pruža uvid u radni staž

Objavljeno:

Kako je novinarima rekao direktor PIO Fonda Relja Ognjenović, osiguranici će zahvaljujući ovom portalu, iz svog doma, preko računara, tableta i mobilnih uređaja moći da saznaju i sve drugo što ih interesuje vezano za ostvarivanje prava iz penzionog i invalidskog osiguranja.

– Portal e-Kalkulator namenjen je osiguranicima koji će imati mogućnost da ostvare uvid u sve relevantne podatke u svom stažu osiguranja i obračunaju visinu svoje starosne, prevremene starosne i invalidske penzije, kao i provere ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju – dodao je Ognjenović i naglasio da korisnici e-Kalkulatora ne treba da brinu za bezbednost svojih podataka, jer ovaj portal koristi zaštićenu mrežu sa međunarodnim sertifikatom.

– Niko ne može da vidi tuđe podatke, jer je pristup portalu regulisan na dva načina, odnosno preko kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili preko elektronskog identiteta građana – objasnio je on.

Da bi dobili pomenute podatke, kako je objasnio direktor PIO Fonda, korisnici koji se prijavljuju preko računara potrebno je da imaju elektronski ID koji izdaje MUP i čitač lične karte kako ne bi bilo zloupotrebe podataka, dok ukoliko je prijava preko mobilnog uređaja ili tableta potrebno je da se skine besplatna ID aplikacija i elektronski pin iz pošte koji se dobija za svega 30 sekundi.

pio fond nova elektronska usluga

FOTO printskrin

Ognjenović je dodao da će putem e-Kalkulatora ljudi koji su u poslednjoj godini radnog staža i ostvaruju pravo na penziju, sa skoro 100 odsto tačnosti moći da saznaju kolika će im biti penzija, a to je, kako je dodao, jedno od najčešćih pitanja korisnika koje se upućuje kol centru PIO Fonda.

Ukazao je i da PIO Fond trenutno radi na migraciji podataka, kako bi i svi ostali osiguranici kojima je ostalo po nekoliko godina do penzije u svakom trenutku mogli da vide koji su to iznosi koji ih očekuju za penziju u tom trenutku dok gledaju svoj staž, primanja i doprinose.

Ta migracija podataka iz matične evidencije na nove unapređene sisteme, prema njegovim rečima, bi trebala da bude završena u narednih šest meseci.

– Ova opcija je uvedena kako bi se skratilo vreme dobijanja trajnog rešenja za penziju naših osiguranika, odnosno da na primer čovek sa 40 godina radnog staža više ne čeka dva meseca svoje rešenje – poručio je Ognjenović.

Naveo je i da se svi neophodni detalji za pristup i korišćenje portala e-Kalkulator nalaze se na naslovnoj strani portala i da je PIO Fond obezbedio pomoć za pristup i obrazloženja svih informacija koje se mogu pojaviti pri korišćenju portala.

BONUS VIDEO

@alo_portal “Najveći uspeh je to sto je sačuvan mir, zdravstvo je dobro, a penzije povećane!” #anketa #alo #fypシ゚viral #fyf #fypシ #srbija #leskovac ♬ original sound – Alo_portal

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave