Petsas: Uvek podržavamo perspektive Balkana za pristupanje

Petsas: Uvek podržavamo perspektive Balkana za pristupanje

Portparolgrčke Vlade, Stelios Petsas, pokušao je da na brifingu sa političkim urednicima opravda činjenicu da se Grčka ne pojavljuje u pitanjima spoljne politike, kao što je Sirija, a posebno u pitanjima narušavanja kiparske Ekskluzivne ekonomske zone i perspektiva Severne Makedonije za pristupanje EU.

Petsas je takođe ostavio otvorenu mogućnost za ispitnu komisiju za prvu polovinu 2015. godine, iako je dodao da je „jedini novi dokaz Tsiprasova izjava da će otkriti adrese i imena. Čekamo njegovu knjigu“. Portparol vlade je odbio da komentariše Papagelopulosov predistražni odbor i njegov intervju u ponedeljak uveče, rekavši “videćemo šta je rekao”.

Podržavamo perspektive Zapadnog Balkana za pristupanje

Govoreći o perspektivama Zapadnog Balkana za pristupanje Uniji, Petsas se uzdržao od komentarisanja francuskog “veta”, ali je primetio da je Grčka “uvek na strani Balkana kada je pristupanje u pitanju”. Ipak, dodao je da je “potpisan jedan ugovor od kojeg više ima druga strana, što govorida taj ugovor nije dobar. Osim toga, želimo da povećamo perspektive zemalja Balkana za pristupanje”.

SIRIZA nije izvukla “Džokera”

Govoreći o dešavanjima u vezi sa filmom “Džoker”, Petsas je rekao da je kroz čitav jedan period SIRIZA stvarala profil Kyriakosa Mitsotakisa koji ne postoji, da je neoloberalan i krajnje desno orijentisan. Taj profil je nestao u izbornoj noći kada se pokazalo da Mitsotakis vodi stranku desnog centra. Ono što vidimo sada, nastavlja Petsas, je da SIRIZA pokušava da to ponovi, ali nije izvukla “Džokera” (aludirajući na LOTO). Što se tiče policije rekao je da su radili svoj posao, poštujući zakon koji je potpisao Yiannis Ragousis. Da li ovaj zakon treba ići na reviziju, odlučiće Parament.

Kyriakos Mitsotakis na samitu EU

Stelios Petsas je naširoko govorio i o nedavnom samitu EU: “Što se tiče Sirije, imali smo jednoglasnu osudu turske intervencije i poziv za prekid vatre. Nakon svega, Grčka i EU su jasno rekli da se tome protivimo od prvog momenta te da je kreirana opasna situacija. Kada je reč o turskom kršenju kiparske Ekskluzivne ekonomske zone, premijer je uspeo da ugradi grčki i kiparski stav u tekst zaključaka. Zaključci su ratifikovani na Savetu ministara spoljnih poslova, koji je jasno definisao sankcije za osobe i kompanije koje su umešane u operacije bušenja u teritorijalnim vodama i EEZ Kipra”.

U vezi sa pitanjem migranata/izbeglica, vladin portparol je istakao evropsku dimenziju ovog problema, podsetivši da je politika nekih zemalja koje žele da učestvuju i dele teret problema neprihvatljiva. Mitsotakis je takođe istakao da je neophodno razvijati i plan B, u slučaju da se zemlja suoči sa dotokom ljudi koji ne može da se kontroliše, te je poslao jasnu poruku.

Nakon što je Petsas pomenuo vladinu inicijativu za smanjenje dolazaka i povećanje povrataka, brzo je upozorio da ekonomski migranti nisu u mogućnosti da dobiju azil i da će sav novac koji dadnu švercerima, nadajući se da će za stalno stići u Evropu, na kraju biti izgubljen. Jer, čak i ako nekako dođu do Grke, u kojoj nisu u programu za dobijanje azila, biće vraćeni u Tursku. To znači da Grčka želi da im jasno stavi do da više ne mogu da dolaze i apliciraju za azil u nadi da će zauvek ostati u ovoj zemlji, kao što je to bio slučaj za vreme mandata prošle Vlade.

Govoreći o Vladinim inicijativama u oblasti zakonodavstva, portparol je rekao da su neke već u Parlamentu i da se radi na zakonu koji je nazvan “Investirajte u Grčku” a očekuje se da će biti usvojen u narednih sedam dana.

Zakon o međunarodnoj zaštiti, koji je već na javnoj raspravi, takođe je bio raspravljan prošle noći te je zaključeno da se procedura mora ubrzati kako bi se pooštrili uslovi za dobijanje azila.

Na temu glasanja Grka u inostranstvu, on je rekao: “U vezi sa zakonom o pravu glasača da glasaju iz inostranstva, iz mesta u kojima imaju stalno boravište, konsultacije predstavnika stranaka se održavaju stalno kako bismo pronašli zajednički jezik. To će biti treći u nizu sastanaka a počeće u sedam popodne. Podsećamo da je za Vladu crvena linija da se ustavni princip jednakosti grčkih glasača mora poštovati, bez obzira gde se nalaze. Decenijama, politički sistem je bio nesposoban da to stavi u praksu i da poštuje ustavna prava Grka van zemlje, koji su registrovani na biračkim spiskovima, kako bi mogli ispuniti svoje dužnosti. Nadamo se da će se to dogoditi večeras, na inicijativu premijera. To će biti istorijski momenat. Ali i vrhunac konsenzusa u političkom sistemu”./ibna