back to top
NaslovnicaZabavaPet stvari koje nikada ne bi trebalo prosuti u odvod

Pet stvari koje nikada ne bi trebalo prosuti u odvod

Stavljanje tečnosti ili čak određenih namirnica u odvod može se činiti kao jednostavan način da očistite kuhinju ili kupatilo i spriječite daljnji nered, ali u nekim slučajevima može doći do začepljenja cijevi ili još goreg problema.

Sajt „The Spruce“ napravio je listu supstanci koje ni u kojem slučaju ne bi trebalo sipati u odvod. Ako ne želite imati problema sa začepljenim cijevima, savjetujemo vam da se pridržavate ovih preporuka.

Ulje

Kada se trebate riješiti iskorištenog ulja, nije preporučljivo sipati ga u odvod iz više razloga.

- Advertisement -

„Sva ulja, masti ili čak prelivi sa uljem, ne bi trebala završiti u kanalizaciji“, kaže Miko Momplezir, izvršni direktor kompanije „Super Maids“.

Momplezir objašnjava kako se ulje često može akumulirati i privući druge supstance. To ne samo da će potencijalno stvoriti strašno začepljenje, već će početi i da smrdi na trulež u sudoperi.

Testenina i riža

Stručnjaci preporučuju da bacite ostatke ovih namirnica u kantu za smeće, a ne u odvod. To je zbog činjenice da se ova hrana može proširiti, što može izazvati začepljenja. Vaša pristupačna večera kod kuće mogla bi vas koštati prilično ako morate pozvati vodoinstalatera nakon što je sklonite sa tanjira.

Kafa

Kada praznite aparat za kafu, bacite višak taloga u smeće, ali nemojte ga sipati u odvod, upozorava Vanesa Tera Bosar, vlasnica kompanije „Green Terra Cleaning“.

„Talog od kafe može izgledati bezopasno, ali može se nakupiti i stvoriti blokade u vašim cijevima“, kaže ona.

- Advertisement -

Isto važi i za talog kafe na dnu šoljice i lončeta.

Nalepnice na voću

Čak i nešto tako sitno kao što je nalepnica na vašoj jabuci ili banani može zapravo naštetiti ako padne u sudoperu – ove nalepnice mogu izazvati začepljenje u cijevima odvoda, kaže Kejti Lambert, vlasnica kompanije „Clean Queen“. Umjesto toga, bacite ih u kantu za smeće; sačuvaćete sebe od glavobolja na duge staze.

Lekovi

Ne bacajte sirup za kašalj koji je istekao u lavabo ili sudoperu. Štetno je sipati sirup u kanalizaciju jer može završiti u lokalnom vodovodu, upozoravaju stručnjaci. Nije poželjno ni da ga otpustite u WC školjku.

„Nikada ne bacajte sirupe u odvod; riješite ih se prema uputstvu na ambalaži“, kaže Lambert.

Izvor: ( citymagazine.danas.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave