Pet zemalja traži da se deblokira dijalog između Kosova i Srbije

Pet zemalja traži da se deblokira dijalog između Kosova i Srbije

Ambasade pet glavnih zapadnih zemalja u Prištini, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije, pozvale su Kosovo i Srbiju da odmah pokrenu pregovore koje bi vodila Evropska unija i izbegnu bilo kakve akcije koje ometaju konačni dogovor.

Zemlje „Kvinte“ su u izjavi navele da trenutni status quo “sprečava napredak na putu Kosova i Srbije ka Evropskoj uniji (EU) i jednostavno nije održiv”.

„Status quo koči napredak Kosova i Srbije na njihovom putu ka Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv. Nakon godina stagnacije, došlo je vreme da se konačno završe sukobi iz devedesetih i obezbedi sigurna i prosperitetna budućnost naroda Kosova i Srbije, u pregovorima u dobroj veri o sporazumu koji obe strane mogu da podrže“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su se zemlje „Kvinte“ „ujedinile u cilju pune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije postizanjem sveobuhvatnog, politički stabilnog i pravno obavezujućeg sporazuma koji doprinosi regionalnoj stabilnosti.

„Ali to ne možemo učiniti sve dok obe strane ne izraze spremnost na kompromis, uklanjanje prepreka i nastavak razgovora“, kaže se u saopštenju.

„Za Kosovo to znači ukidanje tarifa koje su nametnute Srbiji. Za Srbiju, to znači obustavu kampanje povlačenja priznanja Kosova“, dodaje se u saopštenju./Ibna