Petkova: Iznenađena sam da Predsedništvo diskutuje o energetskim projektima

Petkova: Iznenađena sam da Predsedništvo diskutuje o energetskim projektima

Žestoka konfrontacija predsednika i Vlade u Bugarskoj se nastavlja svakodnevnim saopštenjima sa obe strane, povećavajući napetost u političkoj areni ove države.

U poslednjem činu političke polemike, ministarka energetike Temenuška Petkova napala je predsednika Rumena Radeva zbog njegovog mešanja u rad Vlade.

„Govoreći sa Putinom na svoju inicijativu, predsednik Bugarske je razgovarao o ceni gasa. Međutim, energetski projekti koje Vlada pravi su jasno definisani “, izjavila je bugarska ministarka energetike.

Za sve bugarske projekte odluku donosi Vlada; odgovornost je i na Vladi, svi projekti na kojima radimo su jasno navedeni. Nuklearna elektrana Belene i Balkanski tok su bugarski projekti. Balkanski tok se razvija veoma brzo, pri čemu su ispunjeni svi evropski zahtevi, rekla je Petkova.

Ministarka energetike dodala je da u razgovoru između predsednika Radeva i predsednika Putina nije znala na koje projekte misli. Ako postoje projekti na kojima Predsedništvo radi, Vlada treba da bude obaveštena. Ali institucija Predsjedništva nema tu moć, dodala je Petkova, ponovivši da projekte provodi Vlada.

„Iznenađena sam saopštenjem Predsedništva o nekim energetskim projektima. Iznenađena sam što se vode rasprave o energetskim projektima koje Bugarska razvija. To su bugarski projekti i o ovom pitanju nije razgovarano sa nama“, rekla je Petkova. Nijedna od institucija nema koristi ako ne razgovaraju jedna sa drugom.

Savet ministara je izrazio jasnu volju za partnerstvom. Predsednik je povukao poverenje našoj Vladi i zato se meša u razgovore o energetskim projektima, prokomentarisala je Petkova./ibna