Petković: Bez Beograda ne može biti rešenja za Kosovo

Petković: Bez Beograda ne može biti rešenja za Kosovo

Šef Direkcije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da rešenja  i kompromisa u vezi kosovskog pitanja očigledno ne može biti bez Beograda, napominjući da je na taj pravac ukazao i sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji.

„Činjenica da smo na jučerašnjem sastanku Saveta bezbednosti UN mogli da vidimo različite poglede na pitanje Kosova i Metohije od velikih sila, velika razlika u načinu na koji se Kosovo i Metohija tretira pokazuje da rešenja ne može biti bez predsednika Aleksandra Vučića, odnosno da se ide ka kompromisnom rešenju; to takođe pokazuje da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i Metohije”, rekao je Petković za RTS.

Takođe je dodao da mnogi na Zapadu to moraju da shvate, kao i Priština.

„Jednostrani potezi nas neće dovesti nikuda, kao ni razgovori bez Beograda, bez dijaloga i iskrene želje da se do konačnog rešenja dođe kroz pregovore u kojima nijedna strana neće biti ponižena“, rekao je Petković.

Takođe je naglasio da Srbija neće pristati na poniženje, napominjući da se zavaravao svako ko je verovao da na Vučića može vršiti pritisak.

Petković je istakao činjenicu da se u izveštaju generalnog sekretara UN pominju prepreke koje su stvorili Hašim Tači i Kadri Veseli, a takođe se podvlači i razmere tih prepreka, čija svrha nije otkrivanje istine već izbegavanje dokazivanja činjenica.

Istakao je da danas nije lako nekome biti Srbin na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra i u srpskim enklavama, međutim naglasio je da su „Srbi na udaru“, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, bili odlučni u borbi za njihov opstanak i osvetljavaju tešku situaciju i incidente koji nastaju.

„Kad god imamo agresivnu retoriku iz Prištine, albanski ekstremisti intenzivno deluju protiv Srba. Moramo raditi na tome da konačno zaustavimo napade na Srbe, a posebna odgovornost za to leži na međunarodnoj zajednici, a posebno na Kforu “, zaključio je Petković. / ibna