Picula: Crna Gora treba da nastavi sa dobrim procesom pregovora o pristupanju EU

Picula: Crna Gora treba da nastavi sa dobrim procesom pregovora o pristupanju EU

Zapadni Balkan ne može ostati po strani kada se planira buduća evropska, spoljna politika, a Crna Gora treba da nastavi dobro započeti posao pregovaranja, kazao je novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Naglašava i da celo društvo mora da se uključi i da doprinos. Picula smatra da Evropska unija treba da meri pojedinačne rezultate zemalja kandidata i poručuje da će u narednih 5 godina biti posvećen evropskim ciljevima CrneGore.

Tek nekoliko dana Tonino Picula je Izvjestilac evropskog parlamenta za Crnu Goru. Njegovo trodecenijsko političko iskustvo poznaje i političke prilike u Crnoj Gori.

“I lični politički putevi su me vodili u Crnu Goru mnogo puta, tako da mislim da mi je poznata realnost Crne Gore,” rekao je Picula.

No u ovom trenutku bitnije od tog znanja je poznavanje odnosa institucija Evropske unije prema politici proširenja, pa samim tim i prema Crnoj Gori.

“Ono što ohrabruje i što treba podeliti sa crnogorskom javnošću jeste da je nova Evropska komisija, svesna mnogih problema koje nasleđuje od stare komisije, izabrala za viskog predstavnika za zajedničku evropsku bezbednosnu politiku čovjeka koji je prilikom saslušanja u Evropskom parlamentu vrlo jasno stavio doznanja da Zapadni Balkan ne moze ostati po strani kada se planira buduća evropska spoljna politika,” kaže Picula.

Ipak Picula priznaje da planove Evropske unije nije lako prognozirati u danima kada svojih problema ima preko glave. To za Crnu Goru, međutim, ne znači da treba odustati planova za pristup EU.

“Crna Gora treba da nastavi sa dobrim procesom pregovora o pristupanju EU koji je počela 2012. Daleko je odmakla, 32 poglavlja su završena i pre svega to je jedna vrsta, ne samo tehničkog nego i političkog procesa koji se odvija kako bi pre svega stvari u Crnoj Gori bile bolje. I da nema Evropske unije, kao konačnog cilja vlasti, i javnost i društvo u zemlji trebalo bi biti zainteresovano da se stvari u državi poprave,” naveo je on.

Ono što se dešava, ne samo u Crnoj Gori, već u svakoj zemlji koja je kandidat za članstvo, širom otvorenih očiju se posmatra iz evropskih institucija. Ali, Picula smatra da ostvarene rezultate treba posmatrati odvojeno.

“Zemlje pregovaraju individualno, a ne grupno utoliko mislim da oni koji napreduju i probleme rešavaju i ostavljaju iza sebe imaju pravo prvenstva i kada je reč o ulasku u EU.”

Da je takav pristup jedini ispravan trudiće se da i dokaže ali i ubedi one koji tako ne misle.

“Na prostor jugoistoka Evrope treba da se proširi prostor saradnje i mira i prosperiteta. Verujem da ću idućih 5 godina kao izvestilac za Crnu Goru znati dati svoj doprinos,” naveo je on.

Jedno je sigurno, iskustva u poslu koji prestoji neće nedostajati – Tonino Picula je političar Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Bio je ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana, a trenutno je poslanik u Hrvatskom saboru i jedan od hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu.