Picula: “EU mora jasno pokazati da naši susedi i partneri u ovoj krizi ne smeju ostati sami”

Picula: “EU mora jasno pokazati da naši susedi i partneri u ovoj krizi ne smeju ostati sami”

Uprkos početnom oklevanju i nesnalaženju, Evropska unija (EU) pruža podršku i pomoć sad kada je najpotrebnije, iako kriza pogađa i same države članice, ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je u razgovoru za novine “Dan” rekao da je pandemija virusa korona prvorazredni stres-test evropske efikasnosti i solidarnosti, koji mora položiti pred onima zbog kojih i postoji.

“Najavljena je pomoć Crnoj Gori od tri miliona evra za nabavku medicinske opreme, kao i dodatnih 50 miliona evra koji bi bili najviše raspoređeni za pomoć zdravstvu i celokupnoj privredi”, kazao je Picula.

On je rekao da su predviđena i dalja sredstva od 8,4 miliona evra za pomoć zdravstvenom sistemu Crne Gore od 2021. godine.

“Pozdravljam i što je Crna Gora dobila pristup Fondu solidarnosti EU, koji će se sada, nakon izglasavanja u Evropskom parlamentu, prvi put koristiti u ove svrhe”, kazao je Picula.

On je podsetio da je bio i jedan od pokretača inicijative unutar njegove parlamentarne grupe socijalista i demokrata u EP, kada su zatražili od Evropske komisije i zemalja članica EU da hitno mobilizuju značajna finansijska sredstva, kao i medicinsku opremu i pomognu susedima kako bi zaustavili pandemiju.

“EU mora jasno pokazati da naši susjedi i partneri u ovoj krizi ne smeju ostati sami. Verujem da je sve do sada učinjeno dobar indikator i daje nam određeni optimizam da ćemo zajedno, kao partneri, prebroditi ovu ozbiljnu krizu”, rekao je Picula.

Prema njegovim rečima, jasno je da će pandemija virusa definisati dinamiku i prioritete institucija EU u narednom periodu.

“Moramo imati na umu da će nadolazeće ekonomske turbulencije biti teške i dugotrajne. Nadam se da će nam okolnosti uskoro dozvoliti nastavak normalnog parlamentarnog rada i saradnju s Evropskom komisijom na pregovaračkom procesu u okviru politike proširenja”, rekao je Pucula.

On je dodao da je zadovoljan što je ostvaren strateški cilj obnavljanje procesa pregovora o pridruživanju dobijanjem “zelenog svetla” za Severnu Makedoniju i Albaniju.

“To je svakako ojačalo EU perspektivu svim zemljama jugoistočne Evrope”, ocenio je Picula.