PISA svrstava Kosovo na niži nivo nego 2015. godine

PISA svrstava Kosovo na niži nivo nego 2015. godine

Na međunarodnom programu za ocenjivanje učenika, poznatim kao “PISA”, Kosovo je zauzelo 77. mesto od 79 zemalja koje su bile predmet ove procene.

Na osnovu liste, Kosovo iza sebe ostavlja samo Dominikansku Republiku i Filipine.

PISA, najveća svetska međunarodna studija za obrazovanje, ocenila je znanje petnaestogodišnjaka iz čitanja, matematike i nauke.

U matematici, Kosovo je ponovo zabeležilo minimalan porast u odnosu na prethodnu ocenu, sa prosečnim rezultatom za 2018. godinu od 366 bodova, što je četiri boda iznad 362 postignutog u 2015. godini

Procena je u kosovskim školama obavljena u aprilu prošle godine. Kosovo je prvi put bilo deo ove procene 2015. godine, kada je takođe pokazalo loše rezultate.

Kosovo je tada zauzelo 68. mesto od 72 zemlje koje su učestvovale u ovom testu.

Odlazeći ministar obrazovanja, Shiqiri Bitiqi, rekao je u utorak na konferenciji za novinare da je potrebno vreme za analizu rezultata, dok je u septembru izjavio da će se Kosovo popeti za tri pozicije na rang listi PISA.

“Rekli smo da očekujemo bolje rezultate, a to nisu rezultati koje smo očekivali”, rekao je Bitiqi na konferenciji za novinare. „Ne možemo usmeriti prst samo na jednu osobu“./ibna