Pisonero: Albanija i Severna Makedonija zaslužuju otvaranje pregovora

Pisonero: Albanija i Severna Makedonija zaslužuju otvaranje pregovora

Činjenica da Albanija nije dobila zeleno svetlo za pregovore, ne bi trebalo da obeshrabri ni Tiranu ni Brisel, rekla je u intervjuu za MCN portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. Ona kaže da i Albanija i Severna Makedonija zaslužuju da otvore pregovore, ali izbegava odgovor na pitanje da li je došlo vreme da se dve zemlje podele u procesu integracije.

„Savet nije uspeo da postigne sporazum o pregovaračkom okviru za Albaniju i Severnu Makedoniju, koji bi omogućio otvaranje pregovora za obe zemlje. Jasno je da su iz perspektive komisije obe države ispunile uslove i vreme je da se krene napred. Urađeno je puno posla i Komisija je radila sa portugalskim Predsedništvom kako bi postigla ovaj cilj i mislim da ulazimo u završnu fazu. Ovaj proces mora biti brzo zatvoren i moramo što pre krenuti dalje sa Albanijom i Severnom Makedonijom“, rekla je ona.

Što se tiče Albanije, Pisonero je naglasila da, uprkos izazovima koje predstavlja pandemija Covid-19, Albanija nastavlja da pokazuje posvećenost i postiže dosledne i opipljive rezultate u ključnim oblastima koje je utvrdio Savet. Napredak Albanije u izbornoj reformi i vladavini zakona, uključujući sprovođenje reforme pravosuđa, ali i kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobio je pozitivnu ocenu Komisije koja smatra da Albanija ispunjava uslove za održavanje prve međuvladine konferencije.

Pisonero je ponovila da su politike proširenja proces zasnovan na zaslugama. „Obe zemlje su postigle rezultate i mislimo da možemo da nastavimo sa procesom što je pre moguće. Ovo je takođe pitanje poverenja u EU. Radujemo se što bržem održavanju međuvladinih konferencija sa obe države, jer su obe ispunile uslove da preduzmu takav korak“, rekla je ona. / ibna