Pitanje migranata u BiH preti da postane humanitarna kriza

Pitanje migranata u BiH preti da postane humanitarna kriza

Vlasti Bihaća, u zapadnom delu Bosne i Hercegovine, najavile su da će od danas zaustaviti snabdevanje vodom i odvoz smeća u Privremenom prihvatnom centru za migrante na lokaciji Vučijak, samo nekoliko kilometara udaljenom od grada. Odluka je usledila nakon neuspelog poziva državnim organima da se više uključe u problem.

Iako je Crveni krst najavio da će nastaviti sa isporukom hrane ilegalnim migrantima, nisu mogli da kažu do kada će to učiniti.

Delegacija EU u BiH pozvala je sve nivoe vlasti da hitno odgovore na izazove koje migrantski tok predstavlja za BiH. Svi nivoi vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost.

„EU osuđuje prisilno premeštanje stotina migranata u improvizovano sklonište Vučijak od strane policije Unsko-sanskog kantona. Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu da odmah prekinu prisilno premeštanje migranata u Vučijak. U razgovorima sa svim nadležnim organima bili smo jasni da Vučijak mora biti zatvoren. To nije samo nebezbedno, već i nehumano mesto,“ naglasila je Delegacija EU u nedavnom saopštenju za javnost.

EU je, kako su rekli, spremna da angažuje značajnu pomoć za razvoj tih novih lokacija. Od 2018. godine EU je obezbedila 34 miliona evra. Ova podrška uključuje pružanje skloništa, hrane, vode, sanitarnih sredstava, odeće, psihosocijalne pomoći i pristup obrazovanju i zdravstvu u pet prihvatnih centara. „Pomoć EU je i jačanje kapaciteta za upravljanje migracijama kroz pružanje potrebne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil. Takođe pomaže vlastima Bosne i Hercegovine pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove matične države. EU će nastaviti da podržava unapređenje kapaciteta vlasti Bosne i Hercegovine za suočavanje sa migracionim izazovima, ali takođe očekujemo da sve vlasti u zemlji rade dobronamjerno i pronađu načine za podelu tereta,“ kaže EU.

Zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić rekao je medijima da se BiH suočava sa složenom bezbednosnom pretnjom jer do sada nije pronađeno adekvatno rešenje za migrantsku krizu.

„Povećani broj ulazaka migranata u BiH je prilično uočljiv, kao i činjenica da oni odlaze iz zemlje sve teže i teže. Mnogi od njih se koncentrišu u državi bez ikakvog strogog nadzora ili kontrole,“ rekao je Krešić.

Izrazio je strah da bi se kriza mogla pretvoriti u humanitarnu krizu i rekao je da se nova vlada mora formirati što je pre moguće kako bi mogla poboljšati sistem upravljanja ilegalnim migracijama.

Dok se vlasti u BiH svađaju ko je odgovoran da brine o ilegalnim migrantima, istina je da niko ne zna koliko ih je u zemlji, povećava se trgovina ljudima i sve više imigranata dolazi u zemlju.

Ako uđu u zimu bez rešenja, humanitarna kriza u BiH je neizbježna.