Plan za rešenje političkog zastoja na Kosovu

Plan za rešenje političkog zastoja na Kosovu

Tri meseca nakon izbora političke stranke na Kosovu tek treba da postignu dogovor o formiranju Vlade. Pokret Samoopredelenje, koji je pobedio na izborima, održao je sastanke sa Demokratskim savezom Kosova, ali nije uspeo da postigne dogovor o zajedničkom radu. Zahtev DSK za mesto predsednika Kosova i predsednika Parlamenta  Samoopredelenje je odbilo. Nakon ovog političkog zastoja, analitičari za IBNA kažu da bi bilo dobro formirati Vladu eksperata koja bi vodila zemlju napred.

Analitičar i profesor Avni Mazrreku kaže za IBNA da bi Samoopredelenje moralo da predloži prelaznu Vladu, stručnog tipa, ali nacionalnog i tematskog karaktera, u periodu od 12 do 18 meseci.

Prema njegovoj oceni, nova Vlada bi trebalo da bude rezultat sveobuhvatnog kompromisa (ova Vlada treba da obuhvati sve političke partije koje su deo Skupštine Kosova).

„Prelazni premijer bi trebao biti kandidat kojeg predloži Samoopredelenje. Broj ministarstava, odnosno smanjenja ministarstava, trebalo bi da bude uključen u okvir reforme javne uprave i treba da bude postavljen kao jedan od glavnih prioriteta nove Vlade. Broj političkih savetnika u ministarstvima trebalo bi da bude smanjen na 3, dok bi trebalo da bude stvorena nezavisna Profesionalna komisija za kandidate na mesta političkih savetnika, van uticaja bilo koje stranke“, rekao je Mazrreku.

Prema njegovim rečima, takva Vlada trebala bi da se bavi depolitizacijom svih institucija u zemlji, radikalnim reformama u pravosuđu, izradom novih ekonomskih politika, evrointegracionim procesima i dijalogom sa Srbijom.

Analitičar Fatos Rushiti deli ovo mišljenje. Za IBNA kaže da Kosovu treba tematska Vlada koja će se baviti evroatlantskim procesima, ekonomskim razvojem, depolitizacijom institucija, kao i postizanjem konačnog i mirnog sporazuma sa Srbijom.

„Kosovo nema vremena za gubljenje. Nedostatak Vlade i novi izbori imali bi brojne posledice. Država može ostati bez budžeta, a administratori bez plate. Takođe će doći do velikih gubitaka u ekonomiji i evrointegracionim procesima“, naglašava Rushiti./ibna