Plenković: EU stoji uz zemlje Zapadnog Balkana kako bi i pomogla na putu ka pristupanju

Plenković: EU stoji uz zemlje Zapadnog Balkana kako bi i pomogla na putu ka pristupanju

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da su hrvatsko predsedništvo i samit lidera EU i Zapadnog Balkana poslali snažnu poruku zemljama regiona da je EU sa njima i da su im spremni pomoći na njihovom putu ka pridruživanju.

„Namera je takođe da se pošalje poruka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. To će ne samo da normalizuje njihove odnose, već će im pomoći da pošalju pozitivnu poruku o stabilnosti regiona i da napreduju s drugim prioritetima na putu ka EU“, rekao je Plenković nakon telekonferencije.

Prema hrvatskom premijeru, proširenje je bilo prioritet za hrvatsko predsedavanje EU  i sam samit lidera je bio ključni element.

“Hrvatska je prošla kroz dug i zahtevan proces na putu ka EU i iskoristila ovaj proces da transformiše svoj politički, zakonodavni i ekonomski sistem, rekao je Plenković i dodao da je Hrvatska najmlađa članica EU i da dobro razume šta bliski susedi trebaju.

Plenković ocenjuje da će nova metodologija procesa pristupanja, odobrena početkom ove godine, pomoći Srbiji i Crnoj Gori, koje su već započele pregovore, kao i Severnoj Makedoniji i Albaniji u budućnosti.

Prema hrvatskom premijeru, Hrvatska se fokusirala na Bosnu i Hercegovinu kao na najbližeg suseda i na zemlju koja, prema Zagrebu, zaslužuje da bude nominovana.

Plenković je najavio da će novi višegodišnji budžet EU uzimati u obzir potrebe Zapadnog Balkana, a ne samo države članice.

Konačno, premijer Hrvatske pozvao je na sistematski sastanak na samitu EU-Zapadni Balkan “najmanje svake dve godine” kako bi se pružile političke smernice za buduće odnose./ibna