Plenković: Hrvatska će dobiti više od 22 milijarde evra

Plenković: Hrvatska će dobiti više od 22 milijarde evra

„Nakon dugog, iscrpljujućeg sastanka Evropskog veća, koje je završilo jutros oko 5:40, postignut je dogovor o novom Višegodišnjem finansijskom okviru i novom instrumentu EU iduće generacije. Kao šefovi država i vlada možemo biti zadovoljni što je došlo do kompromisa. Pokazali smo upravo ono što sam govorio preksinoć na jednoj od naših rasprava – da moramo pokazati političku zrelost i uputiti prave poruke našim sugrađanima, svim državama članicama, ulagačima, finansijskim tržištima pa i celom svetu. Od EU se očekuje da bude primer i lider“, rekao je predsednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković.

Postignuti kompromis ocenio je jako dobrim. „Svi su nešto dobili, a najviše će dobiti proces privrednog oporavka u našim državama članicama“, dodao je on.

Što se tiče Hrvatske, Plenković je poručio da je izuzetno zadovoljan. Kada se sva saberu, Hrvatska će dobiti više od 22 milijarde evra.

„Ovo je dostignuće bez presedana, više od duplo u prvih sedam godina članstva. Imaćemo pravu, sjajnu, čvrstu ‘polugu’ za provođenje reformi, realizaciju projekata, ulaganja i ono najvažnije – za brzi privredni oporavak“, rekao je.

Plenković je naglasio da se na ovaj način pokazuje koliko je Hrvatskoj važno članstvo u EU. Izdvojio je da je Hrvatska, od svih stvari koje su po različitim formulama dobijene, dobila dodatnih 500 milijuna eura.

„Dobili smo na paragraf, koji sam uspio pozicionirati u pregovarački okvir još u februaru, tokom našeg predsedavaja. Povećali smo tih 300 miliona na 400 miliona. To je za naše regije kojima je potreban dodatni ciklus investicija i razvoj. Dobili smo i još dodatnih 100 miliona eura, što je plod noćašnjih pregovora, za ruralni razvoj“, pojasnio je Plenković.

Istakao je da se Hrvatska ubraja u one zemlje koje su dobile dodatna sredstva i u koheziji i u poljoprivredi. „Obavili smo prilično dobar posao ovde u Briselu“, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je pojasnio da će Hrvatska iz fonda za oporavak dobiti više od 5,9 milijardi evra, dok je 2,350 milijardi za zajmove.