Plenković: Hrvatska i Slovenija imaju dobre odnose

Plenković: Hrvatska i Slovenija imaju dobre odnose

Politički lideri zemalja članica EU i regiona Zapadnog Balkana sastali su se u sredu na 16. Bledskom strateškom forumu u slovenskom gradu na jezeru Bled.

Na početku Foruma hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da su Hrvatska i Slovenija poboljšale svoje odnose tokom mandata aktuelnog slovenačkog premijera Janeza Janše.

“Mislim da smo tokom mandata premijera Janeza Janše uspostavili odličan dijalog, odličnu komunikaciju i saradnju. Ekonomski odnosi, turizam, otvorena pitanja – svi se oni rešavaju na zadovoljstvo obe zemlje”, rekao je Plenković.

On je dodao da nerešena pitanja između dve zemlje, poput graničnog spora, treba rešavati na način koji ne bi naštetio njihovim međusobnim odnosima, te da je to moguće za vreme mandata sadašnje vlade.

Plenković prisustvuje panelu o budućnosti Evrope, temi ovogodišnjeg foruma, koji je slovenački ministar inostranih poslova Anže Logar opisao kao “najjači do sada”, navodi agencija HINA u izveštaju sa Bleda.

Na marginama skupa hrvatski premijer trebao bi se sastati s premijerom Janšom, predsednikom Evropskog veća Charlesom Michelom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Plenković je ranije tokom dana razgovarao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Očekuje se i susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali ne bilateralno.

Hrvatski premijer je takođe trebalo da se sastane sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, ali je crnogorska delegacija otkazala svoj dolazak.

Forumu prisustvuju i predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli, komesar za proširenje Oliver Varhelyi, potpredsednica Komisije Dubravka Šuica, premijeri Češke Republike, Slovačke, Grčke, Severne Makedonije, Poljske i Albanije, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i dva člana tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman pridružiće se dvodnevnom forumu u četvrtak kada će govoriti na panelu o saradnji u Jadranskom moru.