Plenković očekuje da će se Hrvatska pridružiti evrozoni 2023. godine

Plenković očekuje da će se Hrvatska pridružiti evrozoni 2023. godine

Hrvatska očekuje da će se pridružiti evrozoni početkom 2023. godine i planira da do tada ispuni sve obaveze, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u petak u Briselu.

On prisustvuje dvodnevnom samitu EU na kojem će danas biti održan i samit evrozone.

„To je prilika da još jednom izjavim našu spremnost da ispunimo sve kriterijume i da, nakon ulaska u Mehanizam deviznog kursa prošle godine, ispunimo akcioni plan i stvorimo preduslove da Hrvatska postane član evrozone tokom 2023. godine, nadam se na početku“, rekao je Plenković novinarima.

Na samitu evrozone, rekao je, on će predstaviti raspored koji Hrvatska očekuje u vezi sa pristupanjem “s obzirom na sva dostignuća u sprovođenju strategije uvođenja evra od 2018.”

Lideri država članica započeli su drugi dan samita EU raspravom o ekonomskom oporavku od posledica pandemije.

Plenković je rekao da očekuje da će Komisija odobriti plan oporavka i otpornosti Hrvatske u julu, nakon čega će predsednica Komisije Ursula von der Leien doći u Zagreb kako bi lično dala zeleno svetlo Komisiji za plan grantova vredan 6,3 milijarde evra.

Jedna od tema u četvrtak, prvog dana samita, bila je situacija sa koronavirusom, a Plenković je rekao da bi svaka država članica EU trebalo da donosi svoje odluke o merama za suzbijanje pandemije na osnovu sopstvenih procena.

“Do sada smo bili za situaciju da su svaka država i svaki javni zdravstveni sistem sposobni da donose odluke na osnovu sopstvenih procena. Tako smo funkcionisali sve ovo vreme”, rekao je Plenković.

Dodao je da je sloboda kretanja osnovna vrednost EU i da mora biti ponovo uspostavljena.

“Sloboda kretanja omogućava normalan život, normalnu cirkulaciju ljudi, kapitala, trgovine i na kraju turizma. Turizam nam je vrlo važan, očekujemo da će ova turistička sezona pod sloganom “Bezbedan boravak u Hrvatskoj” biti uspešnija i bolja,” rekao je Plenković.