Plenković: Pozitivnija atmosfera za početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Plenković: Pozitivnija atmosfera za početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Josep Borrell rekao je juče tokom neformalne večere predstavnika EU i Zapadnog Balkana da je usvajanje Zakona o tužilaštvu važan korak u sprovođenju reformi u severnoj Makedoniji, navodi MIA.

Borrell je naglasio da bi Severna Makedonija trebala pokazati spremnost da učini sve što je potrebno da bi imala evropsku perspektivu.

Borrellova izjava uslijedila je tokom neformalne večere predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela sa liderima Evropske unije i Zapadnog Balkana. Sastanak je bio posvećen strateškoj raspravi o zajedničkim ciljevima EU i regiona. Večeri su prisustvovali i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Leien i predsedavajući EU, hrvatski premijer Andrej Plenković.

Von der Leine je naglasila da je Zapadni Balkan bliži EU i nada se da će Severna Makedonija i Albanija moći započeti pregovore prije samita u Zagrebu u maju.

Plenković je takođe podelio ove optimistične izjave, rekavši da je „atmosfera drugačija od prošlog oktobra i stvari kreću ka donošenju pozitivnih odluka o datumu za početak pregovora o pristupanju za Severnu Makedoniju i Albaniju“ ./ ibna