Plenković: Solidarnost nam je potrebna više nego ikad

Plenković: Solidarnost nam je potrebna više nego ikad

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je u sredu paket mera u iznosu od preko 30 milijardi kuna za pomoć ekonomiji i pozvao na solidarnost i jedinstvo nacije za vreme pandemije koronavirusa.

“Ovo je okolnost koja poziva na odgovornost i solidarnost, okolnost u kojoj je vreme za jedinstvo nacije,” rekao je on. Rat protiv koronavirusa možemo pobediti samo ako se ujedinimo, dodao je Plenković.

Ako ne budemo ujedinjeni, imaćemo veće probleme i veću štetu, rekao je premijer.

Očekuje da će privredni subjekti i poslodavci shvatiti trenutak u kome se nalazi zemlja i prepoznati očuvanje radnih mesta kao zajednički cilj.

“Samo ako budemo solidarni u društvu, bolje ćemo prevazići ovu krizu. Važno je da teret podelimo jednako i solidarno”, rekao je Plenković, zahvalivši poslanicima što su pristali na brzu raspravu i glasali o vladinom paketu pomoći za ekonomiju koji se sastoji od 63 mere u 19 zakona.

Predstavljajući mere iz paketa pomoći, premijer je rekao da se u „velikoj borbi za zdravlje“ borba za svakoradno mesto ne sme zaboraviti.

Mere za tromesečnu odgodu plaćanja poreza u vrednosti od 12 milijardi kuna, 5 milijardi kuna poslodavcima koji ne otpuštaju radnike za isplatu neto plata, odgoda isplate kredita bankama i Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj iznosi ukupno HRK 17 milijardi, a sektorske mere ukupno milijardu kuna.

U ovom trenutku ne znamo koliko će biti potrebno za nove zajmove, rekao je Plenković, pozivajući parlamentarne stranke da postignu najveći mogući stepen konsenzusa. Obećao je da će vlada nastaviti da deluje transparentno i obaveštava parlament i javnost o svim dešavanjima.

“Ovaj paket mera možda je najpotpuniji u bilo kojoj od država članica EU,” rekao je on.

Hrvatska planira da, uz punu odgovornost i zaštitu nacionalnih interesa, tokom čitave krize nastavi svoju ulogu predsedavajućeg Saveta EU i kao zemlje koja je na krizu odgovorila mnogo bolje i brže, rekao je Plenković.

Premijer je rekao da je zadovoljan kako se Hrvatska nosi sa epidemijom koronavirusa. “Hrvatska je prepoznala ovu pretnju na vreme i dočekala je pripremljenu.”

Situacija je pod kontrolom, sa umerenim brojem zaraženih, 81 jutros, rekao je on, dodajući da bi, kako bi se situacija što više džala pod kontrolom, trebalo da budu uvedene drastičnije mere.

“Na preporuku epidemiologa i nacionalnog organa civilne zaštite, pripremili smo mere za ograničavanje okupljanja i socijalnih kontakata u najvećoj mogućoj meri,” rekao je premijer.