Plevneliev: Ovo što radi Radev je najdirektniji put ka diktaturi

Plevneliev: Ovo što radi Radev je najdirektniji put ka diktaturi

„Već četiri godine napada državu 24 sata dnevno. I ja sam donosio odluke, ali ne kao Radev. On danas krši ustav. Ja to nisam uradio. Šef države nema pravo da zahteva ostavke, da zahteva ostavku parlamenta, državnog tužioca ili premijera“, rekao je bivši bugarski predsednik Rosen Plevneliev za Novu TV.

„Ovo je zapisano u Ustavu. To što radi Radev je najdirektniji put ka diktaturi. Radev danas ne poštuje ustav i to narod mora znati“, dodao je Plevneliev.

„Da, postoji problem sa načinom na koji tužilaštvo postupa, tu postoji selektivnost, ali on deluje velikom brzinom. Tačno je da nije savršeno, ali potrebno je nacionalno jedinstvo“, dodao je Plevneliev.

„Ne možemo samo pokazati prstom na državnog tužioca, jer ne možemo sedeti u Narodnoj skupštini i praviti reforme na ovaj način, a s druge strane vlada sarađuje sa Venecijanskom komisijom“, rekao je Plevneliev.

„Nije u redu održavati vanredne izbore koji će ojačati populističke pozicije u zemlji. Ako borba uspe, neće se praviti kompromisi, već će da se razgovara o politikama i odlukama, kao što to danas čine Grci, ići ćemo daleko. Dobro rešenje je sukob ideja i odbacivanje populizma“.

Prema Plevnelievu, ne može se reći da Bugarska nema problema, ali postoji problem s tim što je rezolucija EU daleko ispred toga. „To je bio čin bugarskog protivljenja Bugarima, simbolični politički dokument političke borbe za vlast, ali bez principa. Ova izjava je išla toliko daleko da je postojala zabrinutost da li će biti počinjena nacionalna izdaja“, objasnio je Plevneliev.

Ono što vlada radi je u skladu sa EU i njenim zakonodavstvom, ali i sa običnim bugarskim građanima. Bilo je protesta 2013. godini. U to vreme su stotine hiljada Bugara bile na ulicama, onda sam ih sve pozvao u predsedničku instituciju, zajedno smo pronašli rešenje – energetsku diverzifikaciju, postavili smo nove prioritete u energetskom sektoru Bugarske. „Danas radimo ono što su demonstranti želeli 2013. godine. Danas Bugari sami biraju snabdevača električnom energijom“, dodao je Plevneliev.

„2008-2009. godina bio je veoma težak period; bilo je bankrotiranih banaka, novac je bio krv privrede i onda je nestao; sada naše banke imaju novac, nadam se da će biti lakše. Bugarska će biti jedna od najmanje pogođenih zemalja“, rekao je Plevneliev.

Upitan zašto Microsoft ulaže milijardu dolara u Grčku, a ne u Bugarsku, Plevneliev je rekao da se Grčka ubrzano modernizuje i ima progresivnu vladu. Microsoft je tamo otišao jer je od Grčke dobio ugovor na nekoliko milijardi evra. Grčka ne spava, ulaže milijarde, stvara proizvode svetske klase. „Grčka je napravila plan za„ Sledeću generaciju EU“, pozivajući nobelovca za ekonomiju, trenutno razvija novi program, u grčkom društvu postoji puni konsenzus“, objasnio je Plevneliev.

„Ako Bugarska odluči da uloži nekoliko milijardi evra u mrežne usluge, sigurno će ovde doći ili Google, Amazon ili Microsoft“, rekao je Plevneliev. Prema njegovim rečima, „ušli smo u borbu za građansku moć i okrenuli leđa dugoročnim prioritetima“ ./ ibna