Pluralistički i nezavisni mediji su srž slobode medija

Pluralistički i nezavisni mediji su srž slobode medija

Obeležavajući Svetski dan slobode štampe, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i njeni medijski partneri okupili su u Podgorici kako bi razgovarali o posebnoj ulozi koju kvalitetno novinarstvo i proveravanje činjenica mogu odigrati kada se suočavamo sa dezinformacijama.

“Pluralistički i nezavisni mediji su srž slobode medija, ali da bi se identifikovao i riješio problem lažnih i diskriminatorskih informacija, posebno na društvenim medijima, kvalitetno novinarstvo, etičko ponašanje i proveravanje činjenica moraju ići jedno sa drugim”, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet.

Sastanku su prisustvovali predstavnici crnogorskih medija, nevladinih organizacija koje se bave medijskim pitanjima, kao i predstavnici Saveta Evrope i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Kakoje saopšteno iz OSCE-a, tema razgovora bila je posebna uloga koju kvalitetno novinarstvo i provera činjenica mogu odigrati u hvatanju u koštac sa dezinformacijama.

“Za više pozitivnog i perspektivnog dijaloga u našim modernim društvima, moramo ojačati sve pouzdane izvore informacija”, kazala je Daviet.

Profesorica na Univerzitetu Crne Gore Nataša Ružić kazala je da živimo u vremenu u kojem se nove tehnike i metode manipulacije pojavljuju i razvijaju neverovatnom brzinom, kao i da se šira javnost o njima informiše tek kada nanesu štetu i postanu ozbiljna pretnja savremenom društvu.

“U eri dezinformacija i lažnih vesti, medijska pismenost i proveravanje činjenica nam se plasiraju kao  jedini način da dođemo do istine. Međutim, da li možemo bezuslovno verovati organizacijama koje se bave proverom informacija? Odgovor je očigledan. U potrazi za informacijama možemo se osloniti prvenstveno na sebe razvijajući tehnike i veštine koje će nam pomoći da budemo skeptični kada primamo poruke koje nam šalju mediji”, kazala je Ružić.

Ovogodišnja proslava Svjetskog dana slobode štampe inspirirana je temom UNESCO-a: “Mediji i demokratija: Novinarstvo i izbori u vreme dezinformacija”. Misija OEBS-a u Crnoj Gori će nastaviti da podržava sve napore koji omogućuju medijima da igraju konstruktivnu ulogu u budućem razvoju Crne Gore.