Počela izgradnja gasovoda Balkanski tok

Počela izgradnja gasovoda Balkanski tok

Bugarski premijer, Boiko Borisov, obeležio je početak izgradnje produžetka gasovoda Turski tok, na bugarskoj teritoriji, koji je neformalno nazvan Balkanski tok.

Konkretno, ovo je cevovod koji će povezati Bugarsko-tursku gasnu mrežu sa Bugarsko-srpskom i, kako su rekli bugarski funkcioneri, koštaće oko 1,2 milijarde dolara.

“Stvarna diverzifikacija snabdevanja gasom na Balkanu i u Mađarskoj biće postignuta tek kada interkonekcija Grčka – Bugarska – IGB bude završen, gde će biti uloženo preko 500 miliona evra,” rekao je Borisov, dodajući da će ovaj projekt “omogućiti Bugarskoj da postane važan distribucioni centar za prirodni gas”.

“To je rezultat naših napora da postavimo Bugarsku na strateku poziciju evropske energetske mape,” rekla je ministarka energetike Temenuzhka Petkova, naglašavajući da je Balkanski tok “važan za Bugarsku kao i za celi region”.

To je zbog toga što će, kako je rekla, “gasovod Balkanski tok omogućiti diverzifikaciju izvora snabdevanja prirodnim gasom a u isto vreme predstavlja energetsku bezbednost za širi region”.

Napominje se da će gasovod preći preko jedanaest oblasti u Bugarskoj(Varna, Šumen, Razgrad, Targovište, Ruse, Veliko Tarnovo, Loveh, Pleven, Vraca, Montana and Vidin).

Takođe je rečeno da je izgradnja gasovoda poverena Arkade Konzorcijumu, kojeg je u aprilu ove godine izabrao Bulgartransgaz EAD kao podizvođača a zatim je, u septembru, potpisan i ugovor.

Na kraju, istaknuto je da će Bugarska dobiti neophodne količine prirodnog gasa, koje iznose 3,5 milijardi kubnih metara, od 1. januara iduće godine./ibna