Počele konsultacije oko formiranja vladajuće koalicije u Severnoj Makedoniji

Počele konsultacije oko formiranja vladajuće koalicije u Severnoj Makedoniji

Nakon održavanja prve „osnivačke“ sednice Skupštine, danas počinju razgovori o formiranju nove Vlade Severne Makedonije. Očekuje se da će stranke koje su nezvanično započele predizborne razgovore danas pojačati napore da obezbede većinu u novom parlamentu i formiraju novu Vladu.

Lider SDSM-a Zoran Zaev, kako je najavio nakon izbora, zvanično će započeti pregovore o novoj Vladi posle praznika Ilinden.

U intervjuu hrvatskom nedeljniku Nacional pre deset dana Zaev je rekao da SDSM ima daleko najveći koalicioni potencijal. – Mandat za formiranje nove vlade pripašće SDSM-u i koaliciji “Možemo”. Odmah nakon Ilindenskog odmora, ulazimo u pregovarački proces za buduću koaliciju i formiranje vlade”, rekao je tada Zaev.

Najavio je da će razgovarati o koaliciji sa svim strankama koje su spremne prihvatiti evropsku, demokratsku, slobodnu, naprednu ideju i tok Severna Makedonija je član NATO-a. „Strukture koje podržavaju ideje drugačije od demokratskog i evropskog koncepta“, kako je rekao Zaev, “ne mogu biti deo buduće vladajuće koalicije koju predvodi SDSM”.

Vođa VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski juče je u izjavama povodom Ilinden iz Tashmarunishte i Struge ponovio da će „učestvovati u „takmičenju“ za formiranje Vlade, koje traje do poslednjeg trenutka“.

Mickoski je prošle sedmice rekao da ne podržava široku koaliciju i verovao je da će takva Vlada biti neefikasna, kao što je pokazala prelazna Vlada.

Mickoski je tada naglasio da nema ništa konkretno u pregovorima o novoj Vladi i da su do sada rezultirali “vaganjem političkih snaga”. Rekao je da se neće iznenaditi ako niko ne uspe da formira Vladu, da na jesen budu novi parlamentarni izbori.

Kada je u pitanju njegova tvrdnja o novim izborima, premijer i potpredsednik SDSM Oliver Spasovski rekao je da Mickoski svakodnevno menja svoje stavove i da je na poslednjim izborima bilo jasno da je pobednik SDSM.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je prošle sedmice da će dati mandat za sastav sledeće vlade onome koji ga uveri da su ima većinu u Skupštini.

Naglasio je da je ustavni zakon jasan – mandat se daje kandidatu stranke ili stranaka koje imaju većinu u Skupštini i ovde predsednik bukvalno nema manevarskog prostora.

“Tačnije, dat ću mandat bilo kojem predstavniku za bilo koju od 6 stranaka koje su ušle u parlament, a koji će me uveriti da on ima većinu od 61 poslanika”, rekao je Pendarovski u intervjuu za Fokus prošle nedelje.

Govoreći o Ilindenu u Pelinceu, Pendarovski je rekao da se nada da će nova Vlada biti formirana što je pre moguće i da joj, kako je rekao, neće biti nositi se sa teškim pitanjima u prvih 100 dana. Prema njegovim rečima, nova Vlada će imati još jedan komplikovan zadatak, posebno, kako je rekao, posle ovakve izborne kampanje u kojoj su iznete ozbiljne optužbe i lični napadi, što je produbilo spor među građanima, naglašavajući da sada postoji potreba za pomirenjem, više nego ikad ranije.

Prema Ustavu, predsednik države dužan je da dodeli mandat za sastav Vlade kandidatu stranke, odnosno strankama koje imaju većinu u Skupštini. Kandidat za premijera, s druge strane, mora da podnese skupštini plan i predlog za sastav Vlade u roku od 20 dana od dana dodeljivanja mandata.

Na parlamentarnim izborima 15. jula koalicija koju predvodi SDSM „Možemo“ osvojila je 46 mesta, koalicija VMRO-DPMNE 44, DUI 15, Albanska alijansa i Alternativa 12, Levica 2 i DPA 1 sedište ./ibna