Počelo suđenje u slučaju “Dudaković i dr.”

Počelo suđenje u slučaju “Dudaković i dr.”

U ponedjeljak je na državnom Sudu BiH počelo suđenje penzionisanom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH), Atifu Dudakoviću i šesnaestorici drugih članova Petog korpusa AR BiH.

Suđenje je počelo tačno na dan kada Federacija BiH proslavi dan osnivanja AR BiH. Prema optužnici, Dudaković i drugi optuženi su za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Dudaković je jedan od generala AR BiH koji se smatra herojem odbrane BiH. Bošnjaci ga slave jer su se on i oružane snage pod njegovom komandom, izolovani tri godine, odupirali napadima snaga bosanskih Srba koje su imale podršku iz dijelova Hrvatske koje su smarali istorijski njihovim. U tom periodu Peti korpus je takođe bio pod napadima bošnjačkih vojnih jedinica koje su odbile komandu AR BiH i borile se protiv vlastitog naroda. Na kraju rata, Dudaković je bio i komandant zajedničkog štaba Vojske Federacije BiH.

Suočen je s optužnicom koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene u opštinama Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva u opštinama Bihać i Cazin. Optužnica uključuje odgovornost za ubistvo više od 300 Srba, uglavnom starijih civila, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu. Prema navodima tužilaštva, Dudaković i ostali suoptuženici odgovorni su i za uništenje 38 pravoslavnih vjerskih objekata.

Dio optužnice odnosi se na ratne zločine počinjene nad bošnjačkim žrtvama, članovima i pristalicama takozvane “Nacionalne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne”, na čijem je čelu bio Fikret Abdić.

Zajedno sa Dudakovićem optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdević, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. Trojica saoptuženika bili su Dudakovićevi saradnici u komandi Petog korpusa, jedan je bio komandant brigade a drugi vojnici ili vojni policajci.

U optužnici se navodi i kvalifikacija udruženog zločinačkog poduhvata, što se objašnjava tvrdnjom tužilaštva da su Dudakovićevi vojnici, zajedno sa članovima jedinica sedmog korpusa Armije BiH i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom ofanzive koja je trajala od sredine septembra do sredine novembra 1995., i koja je bila usmjerena protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, “svjesno i dobrovoljno učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim planom i ciljem trajnog uklanjanja cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti sa teritorije ove opštine”.

U decembru 2018. godine, svi optuženi na Sudu BiH izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Suđenje Dudakoviću i njegovim saradnicima, kako se čini, biće maratonsko, ne samo zbog broja optuženih, već i zbog činjenice da je Tužilaštvo BiH najavilo da će predložiti saslušanje 447 svjedoka u toku dokaznog postupka.

Tužilaštvo procjenjuje da će za izvođenje dokaza biti potrebno najmanje 500 sati. Pre godinu dana, Dudakovića su u Bihaću uhapsili pripadnici SIPA. Tada su hapšenje pozdravili srpski a osudili bošnjački političari, institucije i udruženja žrtava.