Početak pregovora sa Severnom Makedonijom je interes svih strana, kaže Holštajn

Početak pregovora sa Severnom Makedonijom je interes svih strana, kaže Holštajn

Nemačka ambasadorka u Severnoj Makedoniji Anke Holstein potvrdila je stav da je cilj nemačkog predsedavanja EU EU da prva međuvladina konferencija sa Severnom Makedonijom bude održana tokom njihovog predsedavanja EU, do kraja godine i da je to u interesu svih uključenih strana.

„Održavanje prve međuvladine konferencije između EU i Severne Makedonije predstavlja cilj nemačkog predsedavanja u procesu proširenja i mi smo snažno posvećeni tom cilju. Učinićemo sve što možemo da se ovo dogodi. U bliskom smo kontaktu sa svim učesnicima u ovom procesu. Još ima vremena. Svima je u interesu da se ovo dogodi. Jako smo optimistični,” rekla je ambasadorka Holstein nakon radnog doručka u Ministarstvu spoljnih poslova koji su organizovali kopredsedavajući Severne Makedonije i Bugarske za Berlinski proces, a prisustvovali su mu ministri spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani i bugarski ambasador u Skoplju Angel Angelov.

Upitana da komentariše izjave opozicije da će otkazati sve moguće sporazume sa Bugarskom ako dođe na vlast, ambasadorka Holštajn rekla je da nije pametno komentarisati takve izjave.

„Mislim da to nije pametno ni komentarisati. Nemačko predsedništvo veruje u istinski evropski duh svih članica EU, a mi verujemo da je početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom u interesu svih uključenih strana, uključujući i Republiku Bugarsku, koja je uvek bila snažna podrška evropeizacija ovog regiona u celini. U interesu je Bugarske da održi ovu reputaciju snažne pristalice regiona i lično verujem da će se to dogoditi“, dodala je Holštajn.

Što se tiče komentara bivšeg ambasadora EU Ervana Fouerea da EU ne čini dovoljno da pomogne Severnoj Makedoniji i Bugarskoj da pronađu rešenje, nemačka ambasadorka je rekla da EU ne bi trebalo da se meša u bilo kakve razlike koje nastaju između države članice i zemlje kandidata.

Na radnom doručku sa Anke Holstein, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani predstavio je plan za stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta u skladu sa standardima EU, što će biti u fokusu predstojećih sastanaka zajedničkog predsedavanja.

Na nama je da svoj posao radimo u korist zemalja regiona, komentarisao je bugarski ambasador Angelov. / ibna