Početkom jula testiranje tržišta za TAP

Početkom jula testiranje tržišta za TAP

Konzorcijum koji upravlja gasovodom TAP će 1. jula biti u mogućnosti da dovede sistem u punu funkciju, omogućavajući prirodnom gasu iz Azerbejdžana da stigne u Evropu.

Prema rečima šefa konzorcijuma koji kontroliše “uvodni deo” TAP-a, Transanatolski gasovod (TANAP), Saltuka Duziola, radovi su u punom jeku u odnosu na TAP gasovod od 15. aprila. Međutim, 1. jula sve će biti spremno za ovaj naporni posao da donese svoje prve plodove.

Napominje se da je u ovom konzorcijumu glavni akcionar britanski BP.

“Do 1. jula ćemo biti spremni da započnemo prve isporuke prirodnog gasa Evropi i započnemo komercijalizaciju TAP-a”, rekao je on, ističući da će sva infrastruktura projekta (kompresione stanice, itd.) moći biti puštena u rad.

Istovremeno, on je rekao da su troškovi izgradnje naftovoda TANAP u završnici bili niži od prvobitnog budžeta, odnosno 7 milijardi dolara, u poređenju sa 11,7 milijardi dolara.

Konačno, treba podsetiti da su prve isporuke gasa Turskoj preko gasovoda TANAR počele 30. juna 2018. godine i da cevovod ima kapacitet da transportuje do 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje./ibna/