Početkom sledeće godine Hrvatska će izabrati novog dobavljača vojnih aviona

Početkom sledeće godine Hrvatska će izabrati novog dobavljača vojnih aviona

Poslednjih 15 godina Hrvatska pokušava da kupi nove borbene avione za svoje oružane snage, a poslednji pokušaj je u “punoj brzini”, te se očekuje da će konačna odluka biti objavljena u narednih nekoliko meseci. Pre nekoliko godina, Hrvatska se okrenula Izraelu u pokušaju da kupi neke od njihovih aviona, ali posao nikada nije zaključen. Sada svaka od četiri države (Francuska, SAD, Izrael i Švedska) očekuje da će državna komisija odabrati njihove avione.

Loša stvar za Hrvatsku je što su postojeći avioni stari i nisu pogodni za zemlju članicu NATO-a. Ako se problem nastavi dve ili tri godine, a Hrvatska ne kupi nove avione, može ostati bez vazduhoplovstva. NATO ima pravila i svaka država ih se mora pridržavati.

U poslednjih nekoliko meseci Hrvatska je ugostila razne predstavnike SAD-a, Francuske, Švedske i Izraela koji veruju da će ih Vlada izabrati za dobavljača. Poslednja u nizu bila je francuska ministarka odbrane Florence Parli koja je u ponedeljak posetila Zagreb kako bi se sastala s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom odbrane Mariom Banožićem

„Francuska sa sigurnošću očekuje procenu hrvatskog tehničkog tima svojih borbenih aviona Rafale i nada se da će Hrvatska 2021. doneti konačnu odluku o tome koje borbene avione će kupiti za zamenu flote ratnog vazduhoplovstva, rekla je Parli u ponedeljak u Zagrebu.

Dodala je da je Francuska na raspolaganju hrvatskoj vladi za sva dodatna pitanja i “pouzdano čekamo rezultate i odluku tehničke komisije. Nadam se da ćemo 2021. znati konačnu odluku hrvatske vlade”.

Parli je rekla da bez obzira na to za koju se ponudu odlučila Hrvatska, Francuska želi da “u potpunosti ojača strateško partnerstvo”, uključujući saradnju u okviru evropskih programa za industrijski razvoj u oblasti odbrane. Dodala je da bi od toga profitirala industrija i u Hrvatskoj i u Francuskoj.

“Francuska se zalagala za jaču evropsku odbranu i veću stratešku autonomiju, posebno u pogledu brojnih izazova sa kojima se suočava Evropa, poput terorističkih napada i niza kriza koje su se pojavile na pragu EU, od Libije do Balkana i do Nagorno-Karabaha,” naglasila je Parli.

Banožić je rekao da će se međuresorska komisija sastati posle 12. decembra i daće svoju preporuku uzimajući u obzir finansijsku prirodu ponude, tehničke karakteristike, spoljnopolitički kontekst i “upotrebu po datumu” trenutnih aviona MiG-21. Dodao je da bi vlada mogla da donese konačnu odluku početkom sledeće godine.