Počinje Berlinska konferencija

Počinje Berlinska konferencija

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, i francuski predsednik, Emmanuel Macron, sastaće se danas u Berlinu s liderima šest zemalja zapadnog Balkana kako bi razgovarali o njihovoj evropskoj budućnosti.

Sastanak će se takođe fokusirati na odnose Kosova i Srbije.

Ova inicijativa, koju su pokrenula dva evropska lidera, takođe obeležava prvi sastanak na visokom nivou između Kosova i Srbije od novembra prošle godine, kada su razgovori između dve zemlje obustavljeni kao rezultat reakcije Srbije na odluku vlade Kosova da uvede carinske tarife od 100% na uvoz robe iz Srbije.

Srpski lideri su izjavili da će se razgovori nastaviti nakon što se uklone trgovinske barijere, dok je kosovska vlada odlučna da je ukine dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je u nedelju da ne očekuje da će na sastanku početi neki novi proces, ali je dodao da će se uspešni sporazum postignut između Severne Makedonije i Grčke iskoristiti kako bi se pokušalo pronaći moguće rješenje.

„Ne očekujem da se dijalog između Kosova i Srbije tamo nastavi, ali bih želeo da naglasim da podržavam ideju da Preševska dolina treba da se ujedini sa Kosovom. Međutim, ja se protivim teritorijalnim razmjenama”, rekao je on.

S druge strane, premijer Kosova, Ramush Haradinaj, rekao je da je ovaj sastanak odlična prilika za regionalne lidere da se pozabave izazovima i zajedničkim težnjama ka evroatlantskim integracijama. „Kosovo je konstantno igralo konstruktivnu i odgovornu ulogu u smislu očuvanja dobrih susedskih odnosa i očuvanja evropskih vrednosti. Kosovo je oduvek bilo zainteresovano i posvećeno dijalogu, miru i stabilnosti u regionu i šire”, rekao je Haradinaj pre sastanka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da očekuje da Srbija bude pod velikim pritiskom da prizna nezavisnost Kosova, dok Srbija “neće dobiti ništa zauzvrat”. “Na sastanku će se razgovarati o tarifama i nastavku razgovora. Ne vidim nikakvo rešenje na horizontu”, rekao je srpski predsednik. / ibna /