Počinje izgradnja grčko-bugarskog gasovoda IGB

Počinje izgradnja grčko-bugarskog gasovoda IGB

Na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Ekonomista, grčku DEPA predstavljao je Konstantinos Karagianakos, koordinator direktora za trgovinu, nabavku i međunarodne projekte, a koji je ujedno i izvršni savetnik ICGB konzorcijuma koji promoviše projekat interkonektivnog gasovoda Grčka – Bugarska (IGB).

U svom izlaganju, predstavio je napredak projekta, posebno obezbeđivanje svih dozvola, odluku o regulatornom okviru, poreski okvir za funkcionisanje gasovoda i finansiranje projekta od strane EU, NSRO Bugarske i zajam od EIB.

Nabavka cevi je već prepuštena kompaniji Korintski cevovodi i izgradnj kompniji Avak.

Kompanija radi na rešavanju poslednjih problema kako bi što pre počela izgradnja i kako bi projekt bio spreman do kraja 2020. godine.

Licenciranje grčkog dela gasovoda IGB je završeno, tako da građevinski radovi mogu početi.

Konkretno, grčki regulatorni organ za energiju (RAE) je izdao relevantnu licencu za Nezavisni sistem prirodnog gasa (INS) konzorcijumu ICGB AD, koji sprovodi projekat.

Licenca se odnosi na grčki deo interkonektivnog cevovoda između Grčke i Bugarske sa trajanjem od 50 godina.

Dodelom licence INSA-e, ICGB posjeduje sve potrebne dozvole za početak izgradnje gasovoda između Grčke i Bugarske.

Gasovod IGB će biti povezan sa Nacionalnim sistemom prirodnog gasa (NNGS), Transjadranskim gasovodom (TAP) i bugarskim transportnim sistemom.

Napominje se da je 22. maja projekat otvoren u selu Kirkovo u blizini grčko-bugarske granice. Kapacitet gasovoda je 3 do 5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, sa mogućnošću obrnutog protoka.

Poveznice su Komotini sa grčke strane i Stara Zagora sa Bugarske.

Dužina gasovoda biće oko 180 km (150 km u Bugarskoj, 30 km u Grčkoj).

Bugarski BEH, u državnom vlasništvu, i Poseidon SA (IGI POSEIDON) imaju jednake udele u bugarskom ICGB-u. Akcionari IGI POSEIDON-a su sa 50% Grčka javna gasna korporacija (DEPA) i italijanski Edison sa 50%./ibna