Počinje povratak državljana BiH iz Sirije

Počinje povratak državljana BiH iz Sirije

Predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizdić, rekao je danas u Sarajevu da je BiH spremna za povratak prve grupe građana BiH sa stranih ratišta.

Navodeći da prvu grupu, koja bi trebala stići u subotu, 7. decembra, pretežno čine žene i deca, većinom maloletnici, Zvizdić podseća na obavezu BiH, kao i drugih zemalja, da preuzmu svoje građane.

“Obezbedili smo prostor za smeštaj žena i dece, a što se tiče muškaraca, prema njima će se postupati prema važećem zakonu, koji zabranjuje ili kažnjava odlazak na strana ratišta i pridruživanje stranim vojnim formacijama”, naglasio je Zvizdić.

On smatra da najozbiljniji zadatak dolazi nakon povratka građana BiH sa stranih ratišta, a to su deradikalizacija i socijalizacija.

Zvizdić precizira da će žene i deca biti smješteni u Delijašiju kod Sarajeva, gde je smešten Azilantski centar.

Prema nezvaničnim informacijama, u Siriji ima više od 300 državljana BiH, uključujući žene i decu. Izvjestan broj ISIL-ovih boraca iz BiH još uvek je u toj zemlji, ali njihov broj nikada nije precizno utvrđen. Među njima je i Nusret Imamović, neformalni vođa selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je živio u selu Gornja Maoča. Pre šest godina, Imamović je sa porodicom iz BiH otišao u Tursku, a potom u Siriju gde se pridružio Al Nusra Frontu (danas poznat kao Hayat Tahrir al-Sham ili HTS). Bio je jedan od lidera HTS-a, ali danas niko ne zna gde se nalazi – još uvek u Siriji ili u Libiji.

Devet drugih pripadnika ISIL-a s državljanstvom BiH zarobljeno je i bilo spremno za deportaciju u zemlju porekla. Sve je bilo spremno za izručenje kada je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan naredio početak operacije “Proleće mira” i sve je zaustavljeno. Nezvanično, nema informacija gde su sada – još uvek u zatvoru ili su uspeli da pobegnu koristeći haos tokom prvih dana turske operacije.

Bosna i Hercegovina ima „program deradikalizacije“, ali ljudi koji bi trebali raditi sa osobama vraćenim sa teritorije ISIL-a nikada nisu održali niti jedan sastanak za utvrđivanje agende. Dakle, nejasno je kako će ovaj program funkcionisati u stvarnom svetu./ibna