Podgorica domaćin 3. Dana medija EU-zapadni Balkan

Podgorica domaćin 3. Dana medija EU-zapadni Balkan

Sada već bivši komesar Evropske Komisije za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn u video poruci učesnicima 3. Dana medija EU-zapadni Balkan rekao je da su medijske slobode ugrožene širom sveta i da su medijske slobode u “srcu” strategije Zapadnog Balkana.

Kazao je da na putu ka EU neće biti napretka bez zaštite medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Generalni direktor za susedstvo i politiku proširenja Christian Danielsson rekao je u svom obraćanju učesnicima Dana medija, koji su se okupili u Podgorici, da su garancije slobode izražavanja uslov je za postizanje napretka na putu ka EU, te dodao da se o slobodi izražavanja i slobodi medija ne može pregovarati.

Kazao je da mu je zadovoljstvo što je otvorio treće Dane medija i dodao da će tokom ova dva dana pažnja biti usmerena na stanje u medijskim slobodama i održivosti nezavisnih medija u regionu.

Prema njegovim rečima, Dani medija EU-Zapadni Balkan pokrenuti su pre tri godine sa dva glavna cilja: izraziti zabrinutost zbog političkih i drugih pritisaka sa kojima se suočavaju mediji i novinari i proširiti opseg rasprave.

Danielsson je rekao da su sloboda izražavanja i sloboda medija temelji na kojima je izgrađena EU i da je zagarantovanje te dvije slobode uslov za napredovanje na putu ka EU.

„Nezavisni i kvalitetni mediji nisu presudni samo za pružanje činjeničnih i pouzdanih informacija koje građanima omogućavaju donošenje informisanih odluka i aktivno učešće u demokratskom procesu. Oni su takođe presudni da bi se vlade odgovorno ponašale, što u ovoj funkciji predstavlja ključni saveznik u punom obimu primene vladavine zakona,” rekao je on, dodajući da se zato mora braniti nezavisno novinarstvo.

Rekao je da je došlo vreme da partneri sa zapadnog Balkana započnu ozbiljne reforme u svom medijskom sektoru i pokažu posvećenost EU vrednostima i standardima.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović rekao je da su visoki etički principi i samoregulacija izuzetno važni i da su mediji najbolji vladini kontrolori kada su nezavisni u svom radu. Naglasio je da svi slučajevi napada na novinare i njihovu imovinu moraju biti rešeni./ibna