Podgorica poslovnim ljudima iz Kine predstavila mogućnosti saradnje

Podgorica poslovnim ljudima iz Kine predstavila mogućnosti saradnje

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Podgoricom i ambasadom Kine u Crnoj Gori, organizovala je bilateralne razgovore crnogorskih i kineskih privrednika iz Ningboa, u okviru prezentacije investicionih potencijala Podgorice kineskim kompanijama.

Investicione potencijale Podgorice prezentovao je Marjan Junčaj, menadžer Glavnog grada.

Potpredsednik Komore Ivan Saveljić zahvalio je gostima iz Kine na kontinuiranom iskazivanju interesovanja za jačanje veza između privreda dve zemlje. Podsetio je da je Privredna komora u cilju podsticanja privredne saradnje Crne Gore i Kine i promovisanja globalne trgovine i investicija, 2017. godine postala članica međunarodne komorske asocijacije “Put svile”.

“Mogućnost za dalju saradnju dve zemlje vidimo u razvijanju potencijala Luke Bar i modernizaciji željezničke pruge od Bara preko Beograda do Budimpešte, u cilju bolje regionalne povezanosti i bržeg ekonomskog rasta,” rekao je Saveljić.

On je kazao da su interesi kineskih investitora za Crnu Goru usmereni ka različitim privrednim granama, a najaktuelnije je učešće kineskih kompanija u izgradnji infrastrukture.

“Naglašen je interes kompanija iz ove zemlje za ulaganje u energetiku. Prostor za saradnju prepoznaje se i u turizmu, gde posetioce sa dalekih tržišta, kao što je kinesko, možemo privući udruženi, kroz regionalnu saradnju,” kazao je potpredsednik Komore.

Prema rečima Ljiljane Šćepanović, prezentacija investicionih potencijala Podgorice namenjena je stranim kompanijama koje već posluju u zemlji, ili onima koje nameravaju da prošire svoj biznis u Podgorici.

“Gradska uprava pridaje veliku važnost staranju adekvatnih uslova za privlačenje stranih investicija i stoga smo organizovali ovaj događaj. Cilj nam je bolje i bliže prezentovanje potencijala Glavnog grada, razvoja biznis sektora i predstavljanja podsticajnih mera investicionog programa u različitim oblastima od energetike,tehnologije, industrije, saobraćaja, nekretnina, pa sve do kulture,” rekla je Šćepanović.

Ekonomski i trgovinski savjetnik Ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Bao Shunqing, je potencirao činjenicu da tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Kine, preko inicijative “Pojas i put” i saradnje privrednika Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, dobija nove i savremene sadržaje.

“Dobri odnosi dve zemlje se brzo razvijaju. U prilog tome govore činjenice da se finalizuju poslovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar Boljare, koje izvodi kineski CRBC, počela je rad vetroelektrana Možura koju je investirala kompanija iz te zemlje, a sve više crnogorska vina ulaze na naše tržište. Ova pragmatična saradnja je donijela korist narodima dvije zemlje,” rekao je Shunqing.

Zaključio da je ekonomska i trgovinska saradnja Crne Gore i Kine u usponu.