Podmorski energetski kabal Italija-Crna Gora od danas u funkciji

Podmorski energetski kabal Italija-Crna Gora od danas u funkciji

Predsednici Crne Gore i Italije, Milo Đukanović i Serđo Mattarela, danas su stavili u funkciju podmorski kabal za napajanje. Đukanović i Mattarela istakli su da je ovaj projekat, nazvan „energetski most“, od izuzetno strateškog značaja za region, jer je „prva veza Crne Gore sa Italijom i Evropom“.

„Svima nam je čast što smo danas ovde da proslavimo završetak ovog grandioznog projekta. Svedoci smo trijumfa naše vizije. Ovaj projekat je čvrsta veza Crne Gore i Italije,” rekao je Đukanović.

On je dodao da će podmorski kabl doprineti boljem kvalitetu života u Crnoj Gori.

„Sa aspekta filozofije razvoja, ovaj projekat je odraz principa koji smo predstavili kada smo započeli tranzicijsko putovanje. Ti principi su otvorenost, sloboda razmene i vizija Crne Gore, kao dela jedinstvenog evropskog tržišta. Dokazali smo profesionalnu, tehničku i kadrovsku sposobnost da sarađujemo sa najboljima, Crna Gora se pokazala pouzdanim partnerom u realizaciji važnih prekograničnih, evropskih infrastrukturnih projekata,” rekao je Đukanović.

On je podsetio da je ovaj projekat vredan oko milijardu evra, uključujući Trans-Balkanski koridor.

“To je jedan od najozbiljnijih podviga u Evropi ”, rekao je Đukanović.

Đukanović je iskoristio priliku da pozove potencijalne investitore iz Italije i drugih zemalja da rade na izgradnji novih održivih resursa zelene energije u Crnoj Gori.

On je rekao da je Crna Gora dokazala da je zaslužila da bude dio razvijene Evrope u najzahtevnijoj oblasti, gdje su znanje i profesionalizam stavljeni u fokus.

„Želim da se zahvalim našim italijanskim prijateljima iz nadležnih državnih odeljenja i kompaniji Terna. Takođe se zahvaljujem globalnim liderima na polju razvoja i ugradnje podmorskih kablova i pratećih objekata, kompanijama Toshiba, Nekans i Prismian, koje su u svoj projekat ugradile deo svog znanja, inovacija i korporativne kulture. Ovako jaka međunarodna veza posebno je važna sada kada se Zapadni Balkan suočava sa političkim usporavanjem procesa integracije. Siguran sam da pristup koji smo demonstrirali predstavlja potvrdu naše sposobnosti da budemo deo zajedničkog tržišta,” rekao je Đukanović.

Predsednik Italije, Serđo Mattarela, rekao je da je to veoma važna investicija.

„To ima strateški značaj na evropskom nivou. To je energetski most između Evrope i Balkana. Važno središte Italije, Balkana, Evrope … Zbližava nas “, rekao je g. Mattarella.

Istakao je da je današnja ceremonija važan trenutak u odnosima dve zemlje.

„Ovo je plod naše stabilne saradnje, veza koja nikada nije pokvarena ili oštećena. Postoje brojni primeri saradnje između nas. Italija Crnu Goru vidi kao faktor stabilnosti u ovom delu Evrope. Balkanski region je Evropa. Aspiracije Crne Gore ka EU zaslužuju ohrabrenje i podršku. Izražavam zahvalnost Terni na predanosti,” zaključio je Mattarella.

 

Predsednica grupacije Terna, Katia Bastiolli, istakla je da inovativna infrastruktura ima veliki značaj za integraciju balkanskog energetskog tržišta u Evropu.

Prema Ternovom izvršnom direktoru, Luigiju Ferarisu, ova interkonekcija je ključno središte evropske energetske unije. Međusobno povezivanje predstavlja impuls za niz perspektiva i sigurnije i efikasnije tržište električne energije.

Podmorski kabl za napajanje obezbediće značajne prihode Crnoj Gori, smanjiće gubitke u prenosnoj mreži.