Podmorski kabal Crna Gora – Italija već zaradio značajan iznos

Podmorski kabal Crna Gora – Italija već zaradio značajan iznos

Sa samo delom svojih kapaciteta u podmorskom energetskom kablu između Crne Gore i Italije, Crnogorski sistem za prenos električne energije (CGES) već je ostvario oko tri miliona evra prihoda, izjavila je u razgovoru za crnogorske medije direktorica Odbora direktora CGES-a, Vesna Bracanović.

„Prva potvrda vrednosti ovog poduhvata stigla je već u decembru. Samo deo naših kapaciteta stoji na raspolaganju trgovcima električnom energijom, a CGES je već stvorio oko tri miliona evra prihoda “, rekla je Bracanović.

Prema njenom mišljenju, to znači da je CGES ostvario preko polovine ukupnog prihoda ostvarenog prošle godine komercijalnim iskorištavanjem jedne trećine kapaciteta na novoj granici Crne Gore i Italije.

„Rezultati pokazuju da projekat koji smo realizovali kroz strateško partnerstvo sa Ternom daje odlične rezultate“, rekla je Bracanović.

Izgradnjom trafostanice Lastva i njenim priključenjem na postojeću elektroenergetsku mrežu dalekovodom Podgorica 2 Trebinje, CGES je postavio preduslove za stavljanje u funkciju podmorskog povezivanja sa Italijom.

„Naporno radimo na projektu povezivanja prenosnih sistema Crne Gore i Italije. U proteklih 30 godina izgradili smo prvu elektranu od 400 Kv, baš tamo gde nam je bila najpotrebnija, uz crnogorsko primorje“, istakla je Bracanović.

Povezivanje sa ostatkom energetskog sistema učinilo je da ovaj objekat postane njegova nova vitalna tačka, ključna za stabilno snabdevanje morske obale.

Pozitivni efekti trafostanice mogli su se osetiti tokom prethodne letnje sezone.

I trafostanica i dalekovod snage 400 Kv od Lastve do Čeva izgrađeni su u skladu sa najvišim tehničkim i tehnološkim propisima, uz poštovanje životne sredine.