Policija Crne Gore prekinula lanac trgovine ljudima

Policija Crne Gore prekinula lanac trgovine ljudima

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u poslednje vreme.

“Međunarodna akcija u saradnji sa Interpolom i Europolom rezultirala je, za sada, hapšenjem osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikovanjem 12 žrtava ovog dela, a u obradi je još 85 lica”, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako je poručeno, borba protiv trgovine ljudima je u vrhu prioriteta rada Uprave policije.

“Juče, tokom istrage u ovom slučaju, službenici Uprave policije su izvršili pretrese na tri lokacije. U ovim objektima zatečena su 93 lica sa Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje. Pasoši su im bili oduzeti i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih lica a koja su raspolagala sa velikim sumama novca. Preduzimajući dalje aktivnosti službenici policije su izuzeli više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg veštačenja u cilju otkrivanja krivičnih dela”, navedeno je u saopštenju Uprave policije.

Kako je saopšteno iz policije, u cilju identifikovanja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih dela preduzimaju se dalje istražne aktivnosti.

“Ovo je bila međunarodna akcija realizovana u saradnji sa Interpolom gdje su NCB Interpolu Podgorica putem Generalnog sekretarijata Interpola dostavljena značajna saznanja o ovom krivičnom delu. U saradnji sa Europolom identifikovan je specifičan modus operandi za koji je utvrđeno da se u ranijem periodu pojavljivao u zemljama Zapadne Evrope”.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković danas se sastao sa kolegama iz zemlje iz koje potiču žrtve. Na sastanku je zaključeno da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu./ibna