Policija sprečila sveštenike srpske pravoslavne crkve da uđu u hram

Policija sprečila sveštenike srpske pravoslavne crkve da uđu u hram

Više od 15 policajaca specijalnim vozilima sprečilo je jutros sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske (Srpske pravoslavne crkve) da uđe u crkvu posvećenu prazniku Preobraženja Gospoda na Ivanovim koritima, u podnožju planine Lovćen.

Policija je postupila po odluci Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koje je zabranilo održavanje Svete liturgije, iako je Crnogorsko-primorska mitropolija na vreme prijavila dolazak. Pravni tim Mitropolije žalio se na ovu odlukuUpravnom sudu, ali na to još uvek nije stigao odgovor.

Iz Mitropolije je saopšteno da takvo ponašanje – zabrana bogosluženja u hramu koji je u vlasništvu Mitropolije, nije karakteristično za moderna društva.

“Za Preobraženje se vekovima služi sveta služba u ovom svetom hramu na Ivanovim koritima, a zabrana molitvenog okupljanja godinama je nezakonit čin i igra se s najdubljim osećajima pravoslavnih vernika”, rečeno je u Mitropoliji.

Na području Crnogorsko-primorske Mitropolije se nadaju da će razum ipak prevladati i da će liturgija biti dozvoljena sledeće godine za praznik Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

Pristup hramu onemogućen je svštenstvu Crnogorsko-primorske mitropolije: arhijereju stavroforu Gojku Peroviću, arhijereju stavroforu Obrenu Jovanoviću i đakonu Dušanu Bigoviću, kao i Rajku Radusinoviću, predsjedniku Crkvene opštine Cetinje.

Crnogorska policijska uprava zabranjuje bogosluženje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima već nekoliko godina. Povod je incident iz 2009. godine kada su pripadnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve nasilno pokušali ući u ovaj hram dok su sveštenici Crnogorsko-primorske Mitropolije služili svetu liturgiju na Preobraženje.

Pristalice raščinjenog Miraša Dedeića potom su napale dvadesetak policajaca nedaleko od hrama, dok je verska ceremonija još uvek trajala, pokušavajući ući u Hram.