Policija u Grčkoj rasturila terorističku grupu “Revolucionarna samoodbrana”

Policija u Grčkoj rasturila terorističku grupu “Revolucionarna samoodbrana”

Protivteroristička jedinica grčke policije uništila je terorističku grupu „Revolucionarna samoodbrana“, nakon tri hapšenja tokom vikenda.

Vlasti su otkrile municiju i oružje u kući jednog od članova grupe. Dvojica muškaraca i žena uhapšeni su pod optužbom da su učestvovali u terorističkim aktivnostima, dok je još petnaest osoba zadržano u pritvoru zbog sumnjivih aktivnosti u vezi sa terorizmom.

Prema izveštajima lokalnih medija, sigurna kuća grupe u severnom atinskom predgrađu Holargosa korišćena je za sakrivanje značajnih količina eksplozivnih materijala. Policijski izvori tvrde da bi ovaj nalaz mogao značiti da je “Revolucionarna samoodbrana” planirala napade u saradnji s drugim poznatim terorističkim grupama.

Lefteris Hardalias, šef policijske antiterorističke agencije rekao je: “Srećom, naša intervencija je bila blagovremena. Ono što je zastrašujuće, je količina eksploziva koju su posedovali.”

Policija je pronašla i puške, pištolje, detonatore, dinamit, TNT i bombe u nizu racija na druge kuće povezane sa teroristima. Veruje se da je grupa izvršila i oružane pljačke u glavnom gradu Grčke.

Premijer Kyriakos Mitsotakis čestitao je policiji i Ministarstvu za zaštitu građana na efikasnoj akciji koja je rezultirala hapšenjem. Dodao je da obećava da će njegova vlada „završiti sa problemom domaćeg, grčkog terorizma jednom zauvek“.

Jedan od uhapšenih prethodno je proveo skoro osam godina u zatvoru zbog svog učešća u terorističkoj grupi “Revolucionarna borba”.

U međuvremenu, Senat Atinskog univerziteta za ekonomiju i poslovanje saopštio je da će zatvoriti univerzitet ove sedmice, nakon što su otkriveni predmeti za koje vlasti veruju da bi ih demonstranti koristili u narednim danima./ibna