Policijske jedinice upale na Univerzitet za ekonomiju i biznis u Atini

Policijske jedinice upale na Univerzitet za ekonomiju i biznis u Atini

Čini se da je najveća grčka opoziciona stranka zabrinuta zbog sve većeg broja policijskih akcija

UPripadnici Jedinice za suzbijanje reda grčke policije (MAT) jutros su upali na Univerzitet za ekonomiju i poslovanje u Atini, dok su se studenti okupljali da protestuju protiv rektora i odluke o zatvaranju ove ustanove do 17. novembra.

Odredi MAT-a, nakon što su provalili glavni ulaz, ušli su u dvorište univerziteta pomoću suzavaca i fleš bombi. Najmanje jedan učenik je zadobio povrede glave, dok se drugi onesvestio od hemikalija. Lekari i novinari koji su stigli na mjesto događaja žalili su se da im policija nije dozvolila da se približe.

Juče, u nedelju, snage Grupe za sprečavanje i suzbijanje kriminala (OPKE) izvele su operaciju unutar Univerziteta, u okviru istrage i potrage za oružjem i drogom, koja je predstavljala nastavak evakuacije neovlaštenih stanara u susednoj zgradi. Nakon toga rektor Univerziteta najavio je blokadu do 17. novembra, na godišnjicu ustanka studenata Politehničkog univerziteta 1973. protiv vojne diktature. Izgovor je strah od nasilnih incidenata. To je izazvalo reakciju studentskog saveza, koji je zahtevao da se akademsko poslovanje ustanove ne prekida.

Prema navodima policijskog štaba, pokrenuta su tri krivične istrage, dok ukazuju na napad od strane okupljenih studenata, što se pokazalo netačnim, nakon što su na mrežama objavljeni video snimci. Funkcioneri SIRIZA i DiEM25 i stotine građana pozvali su na puštanje studenata.

Jedan šef SIRIZA-e govorio je o nepravednom i neopravdanom napadu, dok vodeći stranački zvaničnici govore o uspostavljanju policijske države. “SIRIZA osuđuje pad autoriteta vlade gospodina Mitsotakisa, čija neodgovornost samo uspeva da izazove opasne situacije,” navodi glavna opoziciona stranka, ističući da je reč o “diverziji korištenjem sredstava komunikacije” u nastojanju da potpuno propadnu u upravljanju izbegličkim pitanjem, koje treba da se zaboravi“.

Portparol Vlade optužio je SIRIZA da se solidariše sa „pljačkašima“, govoreći o „moćnim manjinama“, istovremeno braneći policijske operacije. Primećuje se da se nakon ukidanja univerzitetskog azila policija prvi put u poslednjih 20 godina sukobljava sa studentima unutar univerziteta.

Zabrinutost glavne opozicione stranke raste zbog sve većeg policijskog nasilja poslednjih godina. Baš ovog vikenda izvedene su operacije u regionu Eksarhija, za koje postoje ozbiljni navodi o prekomernom nasilju. Istovremeno, specijalne snage izvršile su pretres u noćnom klubu u Atini, tražeći drogu. Više od 300 ljudi moralo je po naređenju policije da kleknu i stave ruke iza glave.

Malo je onih koji se plaše da bi se situacija mogla pogoršati s obzirom na marševe i proteste u povodu godišnjice ustanka atinskih studenata politehnike, ali i 6. decembra, na dan kada se obeležava ubistvo petnaestogodišnjeg studenta od strane policije u 2008. godini. / ibna