Političar u BiH smenjen zbog eksplicitnih fotografija na Pornhubu

Političar u BiH smenjen zbog eksplicitnih fotografija na Pornhubu

Na vanrednoj sednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja je održana danas, većinom glasova smenjen je njen predsedavajući, Agan Bunić. Njegova smena je rezultat eksplicitnog snimka koji je osvanuo na stranici Pornhub. Navodno je Bunić sam postavio te fotografije i video zapise.

Za smenu Bunića glasalo je 16 zastupnika, protiv je bilo šest, dok je suzdržano bilo šest zastupnika.

Za njegovu smenu glasali su zastupnici SDA, DF-a, POMAK-a, Naše stranke i Laburisti. Suzdržani su bili zastupnici SDP-a, Nezavisnog bloka i nezavisna zastupnica Ilda Alibegović, a protiv su bili zastupnici A-SDA, kao i sam Bunić i Ifeta Kadić, koji su iz SBB-a. Bunić i Kadić su napustili sednicu za vreme diskusije.

Danas nije predložen novi predsedavajući jer da još nema dogovora unutar stranaka koje čine većinu. Potpredsednik Skupštine, Razim Halkić iz SDP-a, će voditi sednice do izbora novog predsedavajućeg.

Poslanici SDA u Skupštini USK su ranije uputili pismeni zahtev za održavanje sednice Kluba Bošnjaka tražeći da na dnevnom redu budu dve tačke i to Predlog odluke o razrešenju predsedavajućeg Skupštine USK Agana Bunića i Predlog odluke o kandidatu za predsedavajućeg ili zamenika predsedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda.

SDA je u obrazloženju zahteva navela “novonastale okolnosti izazvane plasiranjem kompromitirajućih sadržaja vezanih za Bunića, a čime se narušava dignitet najvišeg zakonodavnog organa u USK”.

Inače, sam Bunić je zakazao ovu vanrednu sjednicu nakon zahteva poslanika. Poslanici smatraju da je Bunić svojim nemoralnim ponašanjem urušio dignitet Skupštine USK.

Treba reći da na vanrednoj sednici Kluba Bošnjaka u Skupštini Unsko-sanskog kantona, koja je održana prošle sedmice, nije usvojen predlog za smenu Bunića.

Poslanici Kluba Bošnjaka u Skupštini USK imali su podeljena mišljenja o ovome. Dok jedni ističu da je cilj da se zaštititi dignitet ove institucije, drugi smatraju da je ovo bio pokušaj smene vlasti.

Afera sa Bunićevim eksplicitnim fotografijama na Pornhubu su nešto što Kantonu u ovom trenutku nije ni najmanje potrebno jer se vlasti u USK bore sa rastućim brojem migranata na svojoj teritoriji. EU zahteva da vlasti pronađu novu lokaciju za kamp ali Skupština mora da razmotri i usvoji bilo koju odluku o ovom pitanju./ibna