Političari traže poništenje odluke Ustavnog suda BiH

Političari traže poništenje odluke Ustavnog suda BiH

Najviši funkcioneri i lideri političkih stranaka u Republici Srpskoj jednoglasno traže od Ustavnog suda BiH da poništi odluku kojom se osporavaju pojedine odredbe Zakona o danu Republike Srpske kojim se 9. januar određuje kao dan proslave ovog praznika.

“Odluka Ustavnog suda BiH od 29. marta, kojom se određene odredbe Zakona o danu Republike Srpske proglašavaju nespojivim s Ustavom BiH, politički je čin usmjeren na negiranje zakonitosti i legitimnosti Srpske i ustavno-pravnog poretka BiH uspostavljenog od strane Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odluka Ustavnog suda BiH je pokušaj revizije istorijskih događaja i neuvažavanje činjenice da je Srpska osnovana 9. januara 1992. godine, stoga tražimo od Ustavnog suda BiH da poništi tu odluku”, navodi se u izjavi usvojenoj u utorak na sastanku u Banja Luci.

U izjavi usvojenoj na sastanku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u Srpskoj, zauzeta je jedinstvena pozicija da će Republika Srpska nastaviti slaviti dan Republike Srpske 9.

Odluka Ustavnog suda BiH, kako je navedeno, potvrđuje potrebu za jedinstvo političke i društvene zajednice u Srpskoj, koja može braniti svoja nepovrediva prava i interese.

“Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koju su donijeli nadglasavanjem sudija iz reda srpskog naroda, nastavak je političkog podsticanja na etnički sukob, koji je doveo do tragičnog sukoba i ratovanja”, navodi se u tekstu.

U tekstu se  navodi dio odluke Ustavnog suda BiH, kojom je  poništena odredba da je 9. januar Dan Republike Srpske, uz napomenu da “ona ne osporava, ne isključuje niti ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspisuje referendum na datum proslave Dana Republike “.

“Sa tako čudnom, nerazumnom i ambidekstralnom pozicijom, Ustavni sud BiH ignoriše činjenicu da je referendum o ovoj temi već održan 25. septembra 2016. godine, kada je izražena volja naroda da obilježi 9. januar kao dan Republike Srpske. Takva odluka Ustavnog suda napada na demokratski izraženu volju na referendumu, što je u savremenom svijetu potpuno neprihvatljivo. Takva odluka dokazuje da se u Bosni i Hercegovini ne poštuju ni Republika Srpska ni srpski narod, na osnovu čije volje je stvorena,” kaže se u tekstu.

Predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH dužni su poštivati ​​Ustav i zakone Republike Srpske, zastupati njegove interese i poštivati ​​odluke njenih institucija.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednica Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović, te članovi kolegijuma Predstavničkog doma i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić potpisali su zajedničku izjavu.

Izjavu su potpisali i lideri DNS-a Marko Pavić, PDP Branislav Borenović, SP Petar Đokić, NED Stevandić i NDP Dragan Čavić, te zamjenici čelnika SDS-a Miladin Stanić i DEMOS Spomenka Stevanović.

 

Mladen Dragojlović