Politička debata na Kosovu postaje nasilna

Politička debata na Kosovu postaje nasilna

Debata na TV kanalu T7 između kandidata dveju stranaka koje su se kandidovale za mesta u kosovskom parlamentu, na prevremenim izborim 6. oktobra, eskalirali su u fizički sukob nakon što su se Haki Abazi iz Samoopredelenja i Dardan Molliqaj iz Socijaldemokratske partije (PSD) posvađali dok su napuštali TV studio u sredu uveče.

Vruća rasprava tokom emisije između Molliqaja i Abazija nastavila se dok su napuštali studio gde su učestvovali u emisiji T7 Pressing a do fizičkog sukoba je došlo nakon što su kamere ugašene. Haki Abazi koji se nedavno pridružio Samoopredelenju rekao je da napuštao hodnik studija kada ga je Molliqaj napao.

Međutim, Molliqaj je negirao fizički sukob rekavši da se ništa nije dogodilo izvan studija, dodajući da je to bila samo žestoka rasprava koja se nastavila i kada su izašli. Pokret Samoopredelenje, koji je u prethodnom parlamentu bio u opoziciji, nazvao je Molliqajja „banditom“ i osudio napad na njihovog člana.

Molliqaj je bio član Samoopredelenja koji se 2017. godine, sa grupom aktivista, otcepio od pokreta i pridružio se Socijaldemokratama. Ovo je stvorilo gorku podelu između Samoopredelenja na čelu sa Albinom Kurtijem i Molliqajeve frakcije, što se odrazilo na predizbornu kampanju.

Kosovska policija izjavila je da je obavila razgovor sa osumnjičenima pošto je Abazi podneo prijavu. Domaćin emisije T7 Pressing, Leonard Kerquki, u sredu se uključio na Facebook kako bi objasnio da su gosti napustili emisiju tokom pauze za reklame te da je, dok se pripremao za drugi deo programa, čuo buku ispred studija i video Hakija Abazija kako leži na podu.

„Požurio sam u hodnik i ugledao Dardana Molliqaja kako ulazi u lift u pratnji Rexhepa Hotija koji je takođe učestvovao u predizbornoj debati. Nisam imao šanse da razgovaram sa Molliqajem ili Hotijem. Nisam imao šanse da vidim šta se dogodilo jer se incident dogodio izvan studija. Abazi mi je rekao da su ga Molliqaj i njegov priatelj fizički napali“, rekao je Kerquki. Ovo je prvi ozbiljniji incident u kampanji na Kosovu za prevremene izbore koji će se održati 6. oktobra ./ibna