Politička kriza Albaniji se produbljuje nakon što je Izborna Komisija oborila predsednikov dekret

Politička kriza  Albaniji se produbljuje nakon što je Izborna Komisija oborila predsednikov dekret

Politička kriza u Albaniji, koja traje već pet meseci, produbila se nakon što je najviše državno telo za izbore, Izborna Komisija, u ponedeljak zaključila da dekret predsednika Ilira Mete o otkazivanju izbora nije validan, i da će izbori biti održani 30. juna.

Prema ovoj odluci, predsednik nije mogao da otkaže izbore a da pri tome za njih ne odredi novi datum.

Ova odluka je prouzrokovala veliki broj reakcija. Prošle noći, lider opozicije, Lulzim Basha, sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je ovakvu odluku očekivao i da „Izborna komisija nije ništa drugo nego alat u rukama premijera Edi Rame da lažne izbore 30. juna proglasi legitimnim.“

Konferenciju za novinare održao je jutros i predsednik Meta, koji je rekao da je „odluka Komisije donesena pod pritiskom“. Prema njegovim rečima, državni Ustavni sud je jedina institucija koja može doneto odluku o njegovom dekretu.

U ponedeljak je funkcioner američkog State Departmenta, Phillip Reeker, rekao da vlada mora nastaviti sa organizacijom opštinskih izbora 30. juna, dok je italijanski Ministar spoljnih poslova, Enzo Moavero Milanesi rekao da nasilni akti na dan izbora moraju biti izbegnuti.

Politička kriza u državi počela je pre pet meseci, kada je opozicija izašla na ulice i tražila nove opšte izbore. Opozicija je optužila premijera, socijalistu Edi Ramu, za korupciju i izbornu prevaru na parlamentarnim izborima 2017 godine. Kriza se zaoštravala i postajala dublja nakon što je opozicija rešila da bojkotuje parlament i nakon što je nedavno nemački časopis Bild objavio nekoliko prisluškivanih razgovora u kojima navodno funkcioneri socijalista raspravljaju o ozborima i kupovini glasova./Ibna/