Politička kriza u Albaniji, predsednik spreman da odloži datum izbora

Politička kriza u Albaniji, predsednik spreman da odloži datum izbora

Predsednik Albanije, Ilir Meta, danas je objavio prilično iznenađujuću izjavu da je spreman da odloži datum lokalnih izbora.

„Želeo bih da izrazim svoju institucionalnu spremnost da odredim drugi datum za izbore, u skladu sa voljom političkih stranaka“, kaže Meta.

Prema predsedniku Albanije, “ustavni poredak, javna bezbednost, stabilnost zemlje i demokratski, slobodni i pošteni izbori su principi koji prevladavaju nad svim formalnim aspektima, uključujući i promjenu datuma izbora”.

Meta je takođe uputio apel dvema glavnim političkim strankama u zemlji: „Pozivam političke strane da se još jednom suzdrže od retorike koja izaziva podele i razmišljju o apelu koji je uputio nemački parlament. Završimo javne eseje i iskreno se posvetimo pronalaženju brzog i održivog rešenja”.

Ova izjava dolazi kao deo napora koje šef države ulaže u smirivanje političke krize koja je zahvatila zemlju u protekla četiri meseca, pri čemu je opozicija bojkotovala parlament i predstojeće lokalne izbore u pokušaju da prisili socijalističku vladu vlade da podnese ostavku i da raspiše vanredne opšte izbore.