Politička kriza u Albaniji se produbljuje kako Bild objavljuje ostale snimljene razgovore

Politička kriza u Albaniji se produbljuje kako Bild objavljuje ostale snimljene razgovore

Politička kriza u Albaniji produbila se od kada je u nemačkim novinama Bild objavljeno još nekoliko snimljenih razgovora, delova takozvanog „spisa 339“ koji istražuje državno tužilaštvo.

Tri snimka uključuju premijera, Edi Ramu, bivšeg socijalističkog ministra energetike, Damjana Giknurija i kandidata za gradonačelnika Leže, Pjerin Ndreu. U prvom razgovoru, Rama se čuje u razgovoru sa Arben Keshijem, funkcionerom Ministarstva unutrašnjih poslova. Tokom ovog razgovora, sa Keshijem, koji se nalazio na jednom od biračkih mesta tokom izbora 2017. godine, Rama ga pita da li je “postigao cilj”.

Na drugom snimku, bivši ministar Gjiknuri kaže Keshiju da će tamo poslati “par problematičnih momaka, za svaki slučaj”.

Na jednom snimku je i socijalistički poslanik i kandidat za opštinu Leža na predstojećim lokalnim izborima, Pjerin Ndreu. U ovom razgovoru, Ndreu kaže da “svaki glas treba proveriti”.

U međuvremenu, premijer Edi Rama objavio je da je odlučio podići tužbu protiv nemačkog novinara Petera Tiedea zbog curenja tajnih podataka o slučaju koji je pod istragom.

Premijer je takođe rekao da su te trake procurile ne zbog pravde, već da se iskoriste kao instrument ucene i kaljanja ugleda zemlje uoči odluke Evropske unije o otvaranju pregovora o članstvu. / ibna /