Politička kriza u Rumuniji produbljuje se samo nekoliko meseci uoči izbora

Politička kriza u Rumuniji produbljuje se samo nekoliko meseci uoči izbora

Predsednik Rumunije nastavio je davati oštre izjave u medijima u vezi sa raspadom vladine koalicije između Socijaldemokratske partije (PSD) i Alijanse liberala i demokrata (ALDE), optužujući obe strane za neuspeh vlade.

Predsednik Iohannis izjavio je da “pre svega, on ne prihvata nikakve predloge za prekompoziciju vlade, ne samo zato što je ta vlada promenila svoj politički sastav, već zato što su ti predlozi jednostavno neprihvatljivi”. Takođe je dodao da je trenutnoj vladi potrebna nova potvrda parlamenta, a predsednik će pozvati da se ovaj proces pokrene. “Nakon izbora, novom ustavnom većinom, zajedno ćemo moći da učinimo više”.

Klaus Iohannis takođe je rekao da je Rumuniji potrebna stvarna promena da bi se pripremila za novu vladu i velika proevropska politička većina kako bi zemlja mogla da „pritisne dugme za ponovno pokretanje“. „Mora se osigurati dobro upravljanje i podržati borba protiv korupcije. Moramo obnoviti državu u celini“. Na kraju, predsednik Iohannis dodao je da „stoga dragi Rumuni, računam na vaš glas, jer ćemo samo zajedno moći da izgradimo normalnu Rumuniju“. Premijerka Viorica Dancila kritikovala je predsednika zemlje, napominjući da on “ne razume njegovu ustavnu ulogu”, dok je njegov stav opisala kao “sabotažu”, a ponašanje kao “nezrelo i sebično”, kao i gospodina Tariceanuanua.

Viorica Dancila, pominjući optužbe “kandidata” Klausa Iohannisa da je ona na čelu korumpirane vlade, tražila je od rumunskog predsednika da “odmah podnese dokaze” koji bi podržali njegove tvrdnje, jer izjava predsednika duboko “šteti” imidžu zemlje.

Što se tiče odluke premijera da poseti Parlament, bivši predsednik Ustavnog suda Augustin Zegrean komentarisao je da potez Viorice Dancile da se okrene parlamentu radi odobrenja za prekompoziciju vlade nije rizičan. Čak i ako se predlog reforme odbaci, to ne ugrožava njen položaj na mestu premijerke. Bivši ministri će ostati na vlasti, a Viorica Dancila moraće naći druga rešenja, ali ona time ni na koji način ne ugrožava svoju poziciju premijera. Premijer može izgubiti svoj položaj samo ako joj se ne izglasa poverenje. Štaviše, ako Parlament odobri predloge Viorice Dancile o ministrima, predsednik neće imati drugog izbora osim da prihvati tu odluku.

Lider Nacionalne liberalne stranke (PNL) Ludovic Orban rekao je da će sledeće nedelje održati razgovore sa svim političkim strankama, osim PSD-a, o zahtevu za galsanje o poverenju. „Prvi cilj je srušiti vladu. Svako ko ne sarađuje smatraće se saveznikom ove vlade“. S druge strane, lider liberala rekao je da bi prevremeni izbori trebali biti održani nakon predsedničkih izbora. “Ako vlada padne, pokušaćemo da održimo prevremene izbore”, dodao je Ludovic Orban. „Tada bi,“ rekao je, „postojao ili politički sporazum ili ustavni proces koji bi omogućio prevremene izbore“. Gospodin Orban je takođe rekao da u strukturi današnjeg Parlamenta „skoro da nema mogućnosti za stvaranje odgovorne vlade“, koji bi išli u korist značajnim reformama. Lider PNL-a je takođe dodao da su, iako su prevremeni izbori najbolje rešenje za Rumuniju, PNL spreman da preuzme odgovornost za upravljanje. Na kraju, istakao je da će zahtev za glasanje o poverenju biti podnesen nakon što dobije 234 potpisa.

Predsednik Narodne stranke (PMP), Eugen Tomac, smatra da je odbijanje predsednika Klausa Iohannisa o rekonstrukciji vlade “očekivano i jednako neophodno”, dodajući da PSD više nema nikakav zakonski osnov. Bez obzira na to, Viorica Dancila moraće da prođe parlament kako bi prekomponovala Vladu, a nakon glasanja u Parlamentu, PSD će verovatno ostati glavna opozicija još mnogo godina koje dolaze. Dani Danciline vlade su odbrojani“, izjavio je Eugen Tomac.

Predsednik Stranke slobode, jedinstva i solidarnosti (PLUS) rekao je da je savez USR-PLUS spreman da preuzme vladu. Prema njegovim rečima, aktuelna vlada ne bi trebalo da ostane na vlasti do izbora naredne godine. Posebno je naglasio svoje iskustvo na mestu premijera, tokom koga nije mogao da sprovede reforme zbog nedostatka podrške parlamentarne većine, i smatra da se ova situacija ne bi smela ponoviti.

Predsednik stranke Pro Rumunija Viktor Ponta, da bi pružio svoju podršku zahtevu za glasanje o poverenju, uslovio je politički dogovor glavnih opozicionih stranaka o konkretnom premijeru. “Dolazim iz leve ideologije i uvek glasam za levičarsku vladu”, izjavio je Victor Ponta. Victor Ponta je takođe rekao da bi njegova stranka mogla podržati restrukturiranu vladu PSD-a, pod uslovom da Viorica Dancila podnese ostavku na funkciju predsedničkog kandidata.

Socijaldemokratska stranka (PSD) nastoji privući nove članove iz Saveza liberala i demokrata (ALDE). Generalni sekretar Socijaldemokrata poslao je poziv svima onima koji ne žele da budu „žrtvovani u ime tajnih interesa šefa ALDE“ da se pridruže PSD./ibna